• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Teško i komplikovano stanje u BiH

Aktuelno stanje u BiH je teško i komplikovano sa neizvjesnim ishodima, izjavio predsjednik IO SNSD-a Nebojša Radmanović

 Radmanović: Teško i komplikovano stanje u BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Izvršnog odbora (IO) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović izjavio je danas da je aktuelno stanje u BiH teško i komplikovano, sa neizvjesnim ishodima, a da na takvo stanje utiču i potpuno usporen put ka EU i nefunkcionisanje FBiH.

Radmanović je rekao da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik učestvuje na sastancima lidera na kojima se pokušavaju riješiti krupna politička pitanja, među kojima i evropski put BiH, za koji su opredijeljeni svi političari i veliki broj građana.

"Nažalost, na te sastanke političkih lidera u BiH umiješali su se međunarodni predstavnici, koji diktiraju tempo i opterećuju predsjednike političkih partija koji su na vlasti i onemogućavaju ih da oni procijene ukupno političko stanje i kažu koje mjere treba preduzeti za izlazak iz krize“, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare SNSD-a u Banjaluci.

On je podsjetio da je specijalni predstavnik EU Peter Sorensen juče prisustvovao posljednjem sastanku lidera šest političkih partija, a da je ranije tu ulogu imao visoki predstavnik za BiH, dodajući da se Sorensen na jučerašnjem sastanku pojavio sa konkretnim prijedlogom za rješenje za Ustav BiH, koji nije posebno obrazlagan u javnosti.

Govoreći o izmjeni Ustava BiH, Radmanović je rekao da je odavno poznato da se Ustav mora uskladiti sa Konvencijom o ljudskim pravima kako bi se moglo napredovati ka EU, te da SNSD, kao i sve druge političke partije iz Republike Srpske, imaju jasan stav kako to treba učiniti.

Radmanović je da u FBiH nemaju stav po tom pitanju, a neće da prihvate prijedlog iz Srpske i zbog toga je BiH dugo BiH u zastoju.

On je rekao da je prije četiri godine BiH bila na evropskom putu koliko i Crna gora, a ispred Srbije, te da je BiH sada na tom putu daleko iza te dvije zemlje.

"Jasno je da ne možemo ispuniti rok do marta koji su postavili iz Evropske komisije i mislim da se na tome mora brže raditi, ukoliko naši partneri iz FBiH budu spremni za to, ali ne vjerujem u to“, istakao je Radmanović.

Pema njegovim riječima, rješavanje pitanja imovine je po nalogu jednog dijela međunarodne zajednice postalo glavno pitanje u BiH i glavno pitanje na sastanku lidera političkih partija u BiH.

"SNSD stoji iza potpisa predsjednika stranke Dodika od prošle godine po pitanju rješenja i vojne i ostale imovine u BiH i tražimo da se na tom pitanju radi“, naglasio je Radmanović.

On je podsjetio na jučerašnji zaključak lidera političkih stranaka o formiranju radne grupe u Savjetu ministara BiH za pitanje imovine, a što je trebalo da se ranije uradi onako kako je prethodno dogovoreno i potpisano.

Radmanović je istakao da se iz ta dva primjera može izvući zaključak prema kojem nefunkcionisanje odnosa u FBiH već dvije godine dovodi do toga da se iz tog entiteta prebacuju problemi na nivo BiH.

"Može se primijetiti da dio međunarodne zajednice staje na stranu FBiH i pokušava ponovo da pritisne Srpsku da prihvati stavove koje dolaze iz FBiH", rekao je Radmanović.

Komentarišući navode iz OHR-a u kojima se izražava zabrinutost za stanje u FBiH, Radmanović je rekao da izgleda kao da se zaboravilo koje je to poteze vukao visoki predstavnik prije otprilike dvije godine i time doveo Federaciju u tešku situaciju. 

GRAĐANIMA BiH OMOGUĆITI DA SA LIČNOM KARTOM PRELAZE GRANICU

Stav SNSD-a je da bi svim građanima BiH trebalo biti omogućeno da sa ličnom kartom prelaze u Hrvatsku, bez obzira što će to za njih od 1. jula biti šengenska granica, rekao je danas predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.

Radmanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su svi organi u BiH ocijenili da se kasno reagovalo na ulazak Hrvatske u EU, ali da se "hvata korak".

"Svakodnevno se radi u Savjetu ministara BiH, koji je preduzeo određene mjere svjestan onoga što donosi ulazak Hrvatske u EU, kao i u radnim grupama da se što je moguće lakše prihvati takva situacija", naveo je Radmanović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je istakao da nedavni susret člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Irana Mahmutom Ahmadinedžadom nije bio planiran, ali da to nije zabranjeno.

"Predsjedavajući ili drugi član Predsjedništva BiH koji predvodi delegaciju na multilateralnim skupovima, samostalno, zavisno od situacije, održava bilateralne sastanke", pojasnio je Radmanović.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH odlučilo da Izetbegović predvodi delegaciju Predsjedništva na zasjedanju konferencije Organizacije islamskih zemalja i da nije bilo moguće predviđeti sa kim će se održati bilateralni sastanci.

Radmanović je dodao da na takvim skupovima uvijek postoji zahtjev da se održi bilateralni sastanak sa domaćinom i da je takav bio i susret Izetbegovića sa egipatskim predsjednikom Muhamedom Morsijem.

"Lično mislim da je oko toga bilo previše buke ovdje i da je to normalan, uobičajen susret. BiH ima diplomatske odnose sa Iranom. Nije previše bitno ni to na čiji je zahtjev održan taj sastanak, već je bitno da su se sastali i govorili o prijateljskim odnosima dvije zemlje i proširenju saradnje, naročito privredne", rekao je Radmanović. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE