• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefoni za deset, laptopi za 20 KM!

Aukcije i licitacije oduzete robe, koje organizuje Uprava za indirektno oporezivanje BiH, postale su apsolutni hit.

 Telefoni za deset, laptopi za 20 KM! Izvor: MONDO

Građani su tako originalan, nov ili polovan laptop mogli da pazare po početnoj cijeni od 20 maraka, a mobilni telefon "nokia" za 10.

Na aukcijama u januaru i februaru bilo je moguće kupiti nov ručni sat "certus" po početnoj cijeni od 120 KM po komadu, prednju šoferšajbnu za 80, ali i novu kožnu jaknu za 140 KM.

U aprilu se par novih ženskih cipela "malien" mogao dobiti za 10 KM, reflektor za diskoteku za 350 KM, a kuhinjski nož za tričavih 15 feninga po komadu. Polovan televizor marke "filips" je bio 300, a korišćen auto-cd radio "kenvod" samo 15 KM, piše "Press RS".

Vukašin Tadić iz Banjaluke kaže da su ove aukcije i licitacije spas u vremenu krize.

"Najčešće kupujem hranu i cijene su pristupačne. Naravno, uvijek treba paziti šta se kupuje, ali ipak može da se zaradi i uštedi ako ste iskusni, redovno se informišete preko internet stranice UIO BiH, čitate oglase i obilazite skladišta", otkriva ovaj trgovac.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH, napominje da se radi o robi koja je bila predmet carinskog prekršaja.

"Ona ima karakter privremeno oduzete robe. UIO BiH njom ne može slobodno da raspolaže i o tome odlučuju nadležni sudovi na osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Njihova odluka je za nas konačna i obavezujuća, a nadležni sud obično u presudi navede šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, da li će biti uništena, prodata ili nešto treće, zavisno od vrste robe", objašnjava Kovačević.

Prema njegovim riječima, UIO pravosnažno oduzetu robu prodaje u skladu s Odlukom o prodaji carinske robe, pa je tokom 2012. godine organizovano čak 36 aukcija i 28 licitacija robe oduzete zbog utvrđenog carinskog prekršaja, od čega je inkasirano 400.000 KM.

Sve aukcije su javne, a na njima mogu da učestvuju pravna i punoljetna fizička lica, kao i fizička lica koja obavljaju djelatnost registrovanu kod nadležnog organa, osim zaposlenih u UIO i lica koja su u rodbinskom odnosu sa nekim od radnika UIO do trećeg koljena.

"Svi učesnici aukcije na zahtjev treba da se identifikuju predočavanjem lične karte, pasoša ili punomoći o zastupanju. Prije početka aukcije, ponuđači polažu depozit od 10 odsto od početne cijene robe koja se prodaje i to bezgotovinski na depozitni račun UIO ili gotovinom na blagajni regionalnog centra na dan održavanja aukcije. Ako prva aukcija ne uspije ili ako je po njenom okončanju ostalo neprodate robe, komisija odlučuje da li će biti održana druga aukcija. Ukoliko tako bude odlučeno, ista se održava pola sata nakon okončanja prve aukcije kada se minimalna dogovorena cijena za prodaju robe umanjuje na 75 odsto od cijene utvrđene za prvu aukciju", pojašnjavaju u UIO BiH.

Ako su aukcija ili licitacija poništene, nisu uspjele ili je po njihovom okončanju ostalo neprodate robe, stvaraju se uslovi za direktnu prodaju.

"Ponude se dostavljaju najmanje 24 časa prije vršenja direktne prodaje, a zatvorene koverte se otvaraju javno i roba se prodaje licu sa najboljom ponudom koji je dužan da uplati kupoprodajnu cijenu na jedinstveni račun UIO u roku od pet dana od dana izvršene prodaje. Ako pravosnažno oduzeta roba ne bude prodata putem aukcije ili direktne prodaje, stiče se uslov da se donira i tu odluku mora da donese Savjet ministara BiH", ističu službenici UIO.

PUIO je ranije uništila oduzetu robu u vrijednosti od 600.000 KM. Najčešće se radi o akciznoj robi poput cigareta i alkohola, a zbog sumnje da su učinjeni carinski prekršaji tokom 2012. je podneseno više od 400 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH, pa je ukupna vrijednost privremeno oduzete robe lane iznosila oko tri miliona KM.

Najviše su oduzimani tekstilni proizvodi, cigarete, kafa, sunčane i dioptrijske naočare, časovnici, motorna vozila, mobilni telefoni, zlato, razna tehnička roba, namještaj, "viagra" i kopije i falsifikati svjetskih brendova.


(MONDO, foto ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE