• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IFIMES: Traži se novi bošnjački lider u BiH

BiH se suočava sa ozbiljnom političkom krizom tvrdi analiza Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljne.

 IFIMES: Traži se novi bošnjački lider u BiH Izvor: MONDO

Institucije poput Agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštvo i bezbjednosni aparat djeluju, kako se navodi, samoinicijativno, politički motivisano i nezakonito.

“Te institucije su u posljednje vrijeme izmakle civilnom nadzoru i zloupotrebljavaju se za političke i druge obračune sa nepodobnim pojedincima posebno iz protivničkih političkih stranaka i/ili opcija”, navodi IFIMES.

Analitičari upozoravaju, da su nedavna hapšenja bila u funkciji izvršenja tektonskih promjena na političkoj sceni sa namjerom instaliranja novog lidera Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

“Predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija je ulaskom u koaliciju sa Fahrudinom Radončićem i Savezom za bolju budućnost definitivno izgubio svaku šansu da u budućnosti predstavlja važan faktor na bosanskoj i bošnjačkoj političkoj sceni", navodi se u analizi dostavljenoj medijima.

S druge strane, "najnoviji pokušaj Radončića da u politički zagrljaj uzme Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije predstavlja pokušaj eliminacije i posljednjeg ozbiljnijeg pretendenta na mjesto bošnjačkog lidera u BiH”, dodaje IFIMES.

Ukazuje se i da bi ulazak SDA u koaliciju sa SBB predstavljalo “političko samoubistvo” te stranke i njenog predsjednika Sulejmana Tihića.

“Tako bi Radončić (p)ostao vodeći politički lider Bošnjaka u BiH, a na čelo Bošnjaka došao etnički Albanac iz Crne Gore”, ističe IFIMES koji navodi sa su nedavno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider HDZ-a Dragan Čović javno potvrdili postojanje tog plana i bez ikakvog ustručavanja obznanili javnosti, da je u toku traženje (nametanje) novog lidera među Bošnjacima, koji bi "zajedno sa njima učestvovao u podjeli države BiH".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE