• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIK o mogućem Lajčakovom nasljedniku

Ambasadori PIK-a sastaće se danas u Sarajevu kako bi razmotrili mogućnost rješenja koja će obezbjediti kontinuitet u radu OHR.

 PIK o mogućem Lajčakovom nasljedniku Izvor: MONDO

U saopštenju iz OHR-a navodi se da će sastanak biti održan pod predsjedavanjem visokog predstvanika u BiH Miroslava Lajčaka.

Iz OHR-a naglašavaju da će konsultacije o najboljem modelu za imenovanje novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika u BiH biti nastavljene i u narednim danima.

"Odmah nakon preuzimanje dužnosti ministra spoljnih poslova Slovačke u ponedjeljak, 26. januara, Lajčak će se vratiti u Sarajevo i nastaviti sa obavljanjem svojih dužnosti u BiH do pronalaska rješenja", ističe se u saopštenju.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš rekao je da će današnja sjednica Savjeta za provođenje mira u BiH na nivou ambasadora u Sarajevu predstavljati početak razgovora o nasljedniku visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka.

"Lajčak planira da narednih sedmica obavlja dužnost visokog predstavnika tako da ćemo imati nekoliko sedmica da se bavimo pitanjem njegovog nasljednika" - rekao je Ingliš juče na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje da li bi Lajčakov zamjenik Rafi Gregorijan mogao da bude vršilac dužnosti visokog predstavnika, Ingliš je rekao da su do sada međunarodni predstavnici tradicionalno bili iz zemalja članica EU.

"Nismo mogli predvidjeti da će se ovo pitanje pojaviti. U ovom trenutku ne mogu da kažem ko bi mogao da bude Lajčakov nasljednik. Tražimo pojedinca koji je sposoban da nastavi da vodi OHR" - naveo je Ingliš.

Komentarišući najave da bi mogle da budu razdvojene funkcije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, Ingliš je rekao da su te dvije dužnosti objedinjene još od Pedija Ešdauna, te da će jedan od ključnih zadataka visokog predstavnika u budućnosti biti rad na postizanju uslova za prenošenju nadležnosti sa OHR-a na EUSR.

"Stav SAD je da posao visokog predstavnika u BiH još nije završen i da mora da bude nastavljen. To će biti okončano ispunjavanjem pet uslova i dva cilja. Nismo još u trenutku da razgovaramo o tranziciji OHR-a u EUSR" - naglasio je Ingliš.

Nema prelaznog rješenja?

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik rekao je da Dejtonskim sporazumom nije predviđeno nikakvo prelazno rješenje za visokog predstavnika i da je nemoguće bilo koga imenovati kao prelazno rješenje ili vršioca dužnosti.

"Jasno je precizirano na koji način se Dejtonskim sporazumom može imenovati visoki predstavnik i zna se da je za to neophodna saglasnost, odnosno rezolucija Savjeta bezbjednosti. Sve to mora da bude ispunjeno kako bi imalo legitimitet", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On smatra da je najracionalnije da dosadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak, osim što je juče preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova Slovačke, obavlja funkciju visokog predstavnika sve do zasjedanja Savjeta za provođenje mira, a da se operativni poslovi u OHR-u vode kao što je to činjeno do danas.

"Oni su bitno smanjeni i bitno su izgubili na značaju u prošlosti. Zato mislimo da bilo kakva avantura u ovom pogledu ne bi bila dobra. Pogotovo ukoliko dođe do ishitrenog ili na neki drugi način isforsiranog imenovanja bilo koga na funkciju visokog predstavnika, protivno našoj saglasnosti o tome, RS će to smatrati ponižavajućim", naglasio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica time bi pokazala da ne želi da izgradi dobru političku volju u BiH.

"U BiH nema krize, ona je isključivo generisana zbog činjenice da jedan dio političkog establišmenta u Sarajevu želi da po svaku cijenu zadrži OHR i da mu vrati `pređašnji sjaj` u pogledu nametanja rješenja, zakona i smjenjivanja ličnosti", ocijenio je Dodik.

On je dodao da je davno prošlo vrijeme bonskih ovlašćenja i da su ona otišla sa visokim predstavnikom.

Biće veoma važno i korisno za međunarodnu zajednicu da se ne ponaša arogantno ovdje, da ne ignoriše stavove lokalnih političkih struktura i da, eventualno, rješenje usaglasi sa domaćim političkim faktorima.

Prema njegovim riječima, tranzicija, prenos odgovornosti sa međunarodne zajednice, davno je počela i ne treba da bude zaustavljena.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak potvrdio je 23. januara da je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra inostranih poslova te zemlje pod uslovom da to ne načini politički, pravni i institucionalni vakuum u funkciji koju obavlja u BiH.

Lajčak je dužnost visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH preuzeo 1. jula 2007. godine, a prije toga obavljao je funkciji ličnog izaslanika visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Havijera Solane za referendum u Crnoj Gori.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE