• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deportacija bivših pripadnika Armije BiH?

BiH će, u okviru istrage o ratnim zločinima nad Hrvatima kod Konjica, zatražiti od SAD da joj isporuče državljane Rasemu Handanović i Edina Džeku.

 Deportacija bivših pripadnika Armije BiH? Izvor: MONDO

U pitnaju su bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Glavnom štabu Armije BiH.

Procedura za deportaciju je već pokrenuta, a pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje rekao je za "Dnevni avaz" da će Ministarstvo inostranih poslova BiH molbu za izručenje Handanovićeve i DŽeke poslati u SAD najkasnije u ponedjeljak, 15. februara.

"Mi smo taj zahtjev primili od Tužilaštva BiH i u ovom slučaju smo samo organ veze", rekao je Sladoje, koji nije mogao da precizira koliko će procedura deportacije trajati, jer američke vlasti mogu tražiti nove materijale za osumnjičene.

List navodi da bi Handanovićeva i Džeko trebalo da budu isporučeni najdalje do polovine marta. Prema nezvaničnim informacijama, američke vlasti mogle bi Handanovićevu i Džeku optužiti da prilikom dolaska u SAD nisu govorili istinu o svojoj ratnoj ulozi.

Handanovićeva je, navodno, godinama živjela pod lažnim identitetom u SAD i tamošnje vlasti uložile su veliki trud da je otkriju. Ona se sumnjiči da je iz automatske puške ubila grupu zarobljenika, jer su joj pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane ubili mladića.

"Avaz" piše da se istraga o zločinu u Trusini nastavlja i nakon hapšenja bivšeg komandanta Specijalnog odreda "Zulfikar" Zulfikara Ališpage Zuke i da se uskoro mogu očekivati i nova hapšenja.

Pod istragom o tom zločinu nalazi se 13 osoba, od kojih je sedam već u zatvoru. Osim Ališpage, uhapšeni su njegov zamjenik brigadir Oružanih snaga BiH Nihad Bojadžić, Mensur Memić Menta, DŽevad Salčin Struja, Senad Hakalović, Jusujf Hadžajlija Homeini i Nedžad Hodžić, zvani DŽon Vejn.

Ratni komandant 45. brdske brigade "Neretvica" Hasan Haso Hakalović izrazio je uvjerenje da će uskoro biti novih hapšenja, jer istražioci svaki dan dolaze na područje Konjica i saslušavaju ljude.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE