• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH još nije spremna za NATO

Status Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH nije odbijen, već odgođen, kažu NATO ambasadori.

 BiH još nije spremna za NATO Izvor: MONDO

Međutim, potrebno je ostvariti određene reforme kako bi se na predstojećem sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) u Talinu osigurao status MAP-a, poručila je Grupa ambasadora pri NATO-u tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Oni su podržali vlasti u BiH da nastave putem ispunjavanja reformi i napomenuli da je prije sastanka u Talinu veoma bitan sastanak koji će se odnositi na finalne aktivnosti oko procjena Individualnog partnerskog akcionog plana /IPAP/ BiH, na kome će biti prisutno 28 članova NAC-a i predstavnici iz BiH.

Ambasadori su izrazili interes za napredak BiH u oblastima pitanja vojne imovine, ustavnih reformi i Individualnog partnerskog akcionog plana.

Oni su naglasili da je važno voditi konstruktivan dijalog, ostvariti predanost vlasti i opipljiv napredak, kako bi se u NATO-u poslao jasan signal da se stvari kreću naprijed.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za podršku i pomoć članica NAC-a BiH na putu ka NATO-u, ali i nezadovoljstvo odbijanjem MAP-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da odgađanje odluke za MAP nije obeshrabrilo, već podstaklo vlasti u BiH da učine više kako bi se MAP osigurao na sljedećem sastanku NAC-a u Talinu, naglasivši da je NATO za BiH ne samo cilj, već i sredstvo.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da neprihvatanje aplikacije za MAP vraća čitav postupak na početak.

On je naglasio da je pitanje MAP-a krupnije političko pitanje od ispunjavanja pojedinačnih obaveza za MAP, da treba realno sagledati ispunjenje te obaveze, te dalje ohrabriti BiH i njene političke strukture koje žele članstvo u NATO-u.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić složio se sa tvrdnjom da je MAP širi politički proces, te naglasio da bi prijem BiH u MAP upravo zato predstavljao značajan podsticaj za demokratske procese i reforme u BiH.

Silajdžić je izrazio nadu da će NAC prilikom donošenja odluke o aplikaciji BiH za prijem u MAP na narednom sastanku na ministarskom nivou u Talinu u drugoj polovini aprila ove godine, pored tehničkih aspekata, u obzir uzeti političke dimenzije te odluke.

Delegaciju koja boravi u BiH čine ambasador Norveške Kim Traavik, Slovenije Božo Cerar, Italije Stefano Stefanini, Albanije Artur Kuko, Hrvatske Igor Pokaz, Turske Hajdar Berk i Velike Britanije Stjuart Eldon.

Cilj posjete grupe ambasadora pri NATO-u BiH je bliže informisanje NAC-a o trenutnim političkim kretanjima i konsultacije sa najvišim zvaničnicima BiH, u skladu sa smjernicama sa sastanka NAC-a koji je na ministarskom nivou održan u decembru prošle godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE