• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puhalac: Politizacija elektroenergetskog sektora

Najnoviji istup Rafija Gregorijana još je jedan u nizu pokušaja da se ispolitizuju pitanja u vezi sa energetskim sektorom, smatra Slobodan Puhalac.

 Puhalac: Politizacija elektroenergetskog sektora Izvor: MONDO

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac izjavio je da su cijene struje koju je "Elektroprivreda RS" isporučivala Brčkom bile niže od cijena "Elektroprivrede BiH" za oko 30 do 33,5 odsto, a "Elektroprivrede HZHB" za oko 47 odsto.

Puhalac smatra da je istup supervizora za Brčko Rafija Gregorijana, u kojem se problematizuje saradnja RS i Brčko distrikta, samo još jedan u nizu pokušaja da se ispolitizuju pitanja u vezi sa energetskim sektorom.

"Tajming Gregorijanovog posljednjeg istupa, koji je bio uoči sastanka ministara Mladena Zirojevića, Vahida Heće i mene sa predstavnicima Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice, dovoljno govori o pozadini i namjerama. Ovakav istup je samo još jedan u nizu pokušaja da se ispolitizuju pitanja u vezi sa energetskim sektorom i donesu uz pritiske neka `kvazipravna` rješenja, koja su nepoznanica pravne prakse u zemljama iz kojih dolaze kreatori tih odluka", rekao je Puhalac "Nezavisnim novinama".

On je istakao da rezultat odluka nametnutih ili donesenih pod pritiscima ni u jednom slučaju nije bio pozitivan, već je, naprotiv, produbio krizu i napravio dodatni problem.

"Mora se urediti regulatorni okvir, a nikako da se tumačenjima i pojedinačnim zakonima utiče na veći ili manji dio onog što je bitno za energetski sektor. Moramo početi sa aktivnostima koje će dovesti do usaglašavanja i novog regulatornog okvira, koji će odnose unutar energetskog sektora u BiH dovesti u normalnije stanje. Osnovu treba tražiti kroz energetske strategije entiteta, iz kojih bi na neki način bio izvučen zajednički sadržalac koji bi bio na nivou BiH", objasnio je Puhalac.

On je istakao da snabdijevanje Brčkog strujom iz RS nikada nije bilo dovedeno u pitanje.

"Čak i onda kada je zbog loše hidrološke situacije ili problema tehničke prirode `Elektroprivreda RS` bila prinuđena da kupuje električnu energiju po znatno višim cijenama, građani distrikta su imali sigurno i nesmetano snabdijevanje", rekao je Puhalac.

On je ocijenio da "pokušaj neargumentovanog istupa narušava kredibilitet institucije koju predstavlja Rafi Gregorijan i više govori o njegovim ličnim frustracijama nego o činjenicama".

"Ne znam ko je pokušao bez činjenica da ubijedi gospodina Gregorijana. Vjerovatno je trebalo naći opravdanje za povećanje cijena električne energije u drugoj polovini godine, ako bude primijenjena odluka supervizora. Razlika između 7,2 feninga po kilovat času iz RS i 8,5 feninga po kilovat času iz FBiH nije zanemarljiva, a kada se na to dodaju troškovi `Elektroprenosa`, NOS-a i drugih, građani Brčko distrikta će biti prinuđeni da plaćaju mnogo višu cijenu od one koju bi imali u slučaju preuzimanja električne energrije iz sistema `Elektroprivrede RS`", rekao je Puhalac.

On je istakao da jedino Gregorijan ima pritužbe na cijenu energije koju Javno komunalno preduzeće Brčko distrikta preuzima od RS.

"Uvijek možete da nađete kupca za električnu energiju iako je cijena na tržištu značajno niža od one od prije nekoliko godina, ali o tome ne treba razmišljati, jer smo i dalje spremni da obezbijedimo isporuku električne energije za građane distrikta, kako je to predviđeno Elektroenergetskim bilansom za 2010. godinu, odlukama Vlade RS i potpisanim ugovorom sa Brčko distriktom za 2010. godinu", zaključio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE