• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove reakcije na hapšenje Ganića

Komentatori se uglavnom slažu da hapšenje Ejupa Ganića u Londonu neće doprinijeti dobrosusjedskoj saradnji u regionu.

 Nove reakcije na hapšenje Ganića Izvor: MONDO

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović smatra da ne postoji valjan osnov za hapšenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića s obzirom da je 26. februara BiH sa Srbijom zaključila Sporazum o međusobnom izvršavanju odluka u krivičnim stvarima.

"Ovim sporazumom jasno je precizirano da će državljanima BiH biti suđeno prema mjestu prebivališta (animus vivendi), dakle pred pravosudnim organima BiH. Za slučaj `Dobrovoljačka` za koji se on tereti pravno gledano trebalo bi primijeniti princip međunarodnog prava `leh loci`", navodi se u saopštenju iz ovog ministarstva.

Srpski profesor krivično-procesnog prava Milan Škulić rekao je danas Srni da Srbija sa Velikom Britanijom, kao i sa mnogo drugih država u svijetu, ima bilateralni sporazum o pružanju međunarodne pravne pomoći koji se u pravilu primjenjuje primarno.

On pojašnjava da se tek u slučaju ako nema takvog sporazuma primjenjuje Zakon o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kakav su nedavno sklopile Srbija i BiH.

Halilović hapšenje Ganića poredi sa ranijim hapšenjem Ilije Jurišića koji je u Beogradu osuđen za ratni zločin nad tuzlanskom kolonom, ocjenjujući da je riječ o politici, a ne o pravu i na osnovu toga zaključuje da "Srbija ne prihvata diplomatsko rješavanje sporova između dvije susjedne zemlje".

On smatra da zadržavanje Ganića u pritvoru u Londonu može doprinijeti samo zaoštravanju nacionalnih odnosa u BiH i regionu.

U saopštenju se navodi da je u ovom slučaju došlo do "grube povrede i kršenja ljudskih prava".

Bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić treba da bude izručen Srbiji, gdje će mu biti suđeno za ratne zločine i to neće biti politički proces, smatra predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS) Milanko Mihajlica.

"U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje je poginulo i zarobljeno više desetina vojnika JNA počinjen je zločin, kojim je komandovao Ganić", rekao je Mihajlica novinarima u Banjaluci.

Mihajlica kaže da nema pravne nedoumice u vezi sa hapšenjem Ganića u Londonu.

Prema njegovim rječima, slučaj "Ganić" treba prepustiti pravosudnim institucijama Srbije, gdje će odgovarati za svoje postupke.

Mihajlica kaže da nije iznenađen stavovima Željka Komšića i Harisa Silajdžića, koji su stali u odbranu Ganića i ističe da i hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH do sada pokazivali da imaju duple aršine, što je neprihvatljivo.

"I Ganiću i svakome ko je kriv za ratne zločine treba suditi", poručio je Mihajlica.

Beogradski advokat Toma Fila procjenjuje da će ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić biti pušten iz pritvora, "kao što su pušteni Rahim Ademi i svi ostali koji su uhvaćeni".

"Te naše poternice ne vrede, jer Interpol nije pod kontrolom Srbije nego drugih zemalja. Oni koje mi tražimo nikada neće biti uhapšeni. To smo probali sa Hašimom Tačijem, dva puta je bio zaustavljen, pa Agim Čeku zaustavljen, pa pušten", rekao je Fila Srni povodom hapšenja Ganića u Londonu.

On je rekao da Interpol "ne tretira kao treba" prijave koje je pisala Srbija.

Politički analitičar iz Beograda Predrag Simić upozorio je u petak da reagovanja iz BiH na hapšenje ratnog lidera bosanskih muslimana Ejupa Ganića u Londonu po zahtjevu Srbije neće doprinijeti dobrosusjedskoj saradnji u regionu.

"Svi zločinici su podložni krivičnom gonjenju i mislim da u ovom slučaju reč moraju da imaju sudski organi, a Srbija je u tom pogledu dala više nego značajan doprinos kroz dosadašnju saradnju sa Haškim tribunalom“, izjavio je Simić Srni.

Ovaj profesor međunarodnih odnosa naglašava da se u slučaju Ganića treba držati govora pravnih argumenata o optužbi i odgovora na te optužbe.

Srpski profesor krivično-procesnog prava Milan Škulić rekao je Srni da Srbija sa Velikom Britanijom, kao i sa mnogo drugih država u svijetu, ima bilateralni sporazum o pružanju međunarodne pravne pomoći koji se u pravilu primjenjuje primarno.

On pojašnjava da se tek u slučaju ako nema takvog sporazuma primjenjuje Zakon o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvar.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je u utorak da hapšenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića neće imati nikavih posljedica po uhapšenog, ali da će pogoršati situaciju u zemlji i odnose BiH i Srbije.        

Tihić je istakao da to hapšenje nema pravnu pozadinu, da ne postoji pravni osnov ni za njegovo zadržavanje, pogotovo nakon potpisivanja sporazuma između BiH i Srbije.

''U sporazumu je jasno rečeno da se u takvim slučajevima sudi u mjestu i državi prebivališta. Time je Srbija nanijela štetu odnosima između ove dvije zemlje, jer je suprotno postojećem sporazumu, aktivirala nekakav proces koji treba da se vodi u BiH'', rekao je Tihić novinarima u Sarajevu nakon razgovora sa predsjednikom Parlamentarne skupštine BiH Mevlutom Čavušogluom.

Ratni lider bosanskih muslimana Ejup Ganić uhapšen je u ponedjeljak u Londonu na zahtjev Srbije koja ga tereti za ratne zločine u BiH 1992. godine.

Britanske vlasti Ejupu Ganiću odredile su pritvor uz mogućnost puštanja uz kauciju od 200.000 funti.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE