• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavušoglu: Hitno usvojiti Zakon o popisu

Predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mevlut Čavušoglu pozvao je poslanike u parlamentu BiH da hitno usvoje Zakon o popisu stanovništva

 Čavušoglu: Hitno usvojiti Zakon o popisu Izvor: MONDO

Čavušoglu je naglasio da je institucija na čijem je čelu veoma zabrinuta što je Predstavnički dom odbacio prijedlog tog zakona.

"Nas to veoma brine. Stav Skupštine i Savjeta Evrope je veoma jasan - popis se mora desiti 2011. godine. U suprotnom BiH će ponovo kaskati. Pozivam vas sve da hitno usvojite zakon o popisu da bi BiH mogla da obavi pilot popis ove godine, a potom i popis 2011. godine, kao i svi susjedi", istakao je Čavušoglu.

On je u obraćanju poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH pozvao i na promjene Ustava BiH.

"Sad se može postići da budu promijenjene barem one ustavne odredbe koje uređuju izbore za Predsjedništvo BiH i Dom naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz pretpostavku da su potrebne šire ustavne promjene i da će morati to da se nastavi nakon izbora", istakao je Čavušoglu.

Navodeći da su ostala još dva mjeseca za te promjene do datuma raspisivanja oktobarskih izbora, on je poručio da Skupština Savjeta Evrope smatra da to još može biti učinjeno.

"Ako nakon oktobarskih izbora institucije BiH budu kršile Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, uz sve postojeće probleme funkcionisanja, to će da bude novi problem. Postaviće se problem njihovog legitimiteta", upozorio je Čavušoglu.

Pozdravljajući inicijativu Parlamentarne skupštine BiH da zatraži od Savjeta ministara BiH da ponudi plan izvršenja presude Suda u Strazburu, on je rekao da se očekuje da se vidi šta će taj prijedlog da sadrži i da se nada da će on omogućiti usvajanje ustavnih amandmana prije maja.

"Sadržaj je tu, sve što nam treba sada je politička volja", naglasio je Čavušoglu.

Poručivši da u procesu pregovora nema pobjednika i gubitnika, jer ako se dođe do saglasnosti to će svima biti od koristi, a ako ne dođe svi su na gubitku, Čavušoglu je naglasio da je kratkoročni politički plan beznačajan u poređenju sa interesima BiH koji će trpjeti štetu, posebno daljih evroatlantskih integracija.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu u procesu reformi bilo je i koraka unazad, a u protekle četiri godine napredak je mogao da bude i puno veći.

Čavušoglu je pohvalio političare i institucije koji su uspjeli da pomaknu stvari unaprijed u ovakvim okolnostima i dovedu do pozitivnih promjena, navodeći primjer reforme odbrane, uspostavljanje ombudsmana na nivou BiH i amandman o Brčkom, dogovoren kroz prudski sporazum.

"To znači da akteri mogu da mijenjaju ustav kad požele", smatra Čavušoglu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE