• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gdje će biti suđeno Ganiću?

Iz Federacije BiH stižu reakcije u kojima se tvrdi da se ratnom članu Predsjedništva treba suditi u BiH, dok je RS za to da mu se sudi u Srbiji.

 Gdje će biti suđeno Ganiću? Izvor: MONDO

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Safet Halilović smatra da ne postoji valjan osnov za hapšenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, s obzirom da je 26. februara BiH sa Srbijom zaključila izmjene Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

"Ovim sporazumom jasno je precizirano da će državljanima BiH biti suđeno prema mjestu prebivališta (animus vivendi), dakle pred pravosudnim organima BiH. Za slučaj `Dobrovoljačka` za koji se on tereti pravno gledano trebalo bi primijeniti princip međunarodnog prava `leh loci`",
navodi se u saopštenju iz ovog ministarstva.

Srpski profesor krivično-procesnog prava Milan Škulić rekao je Srni da Srbija sa Velikom Britanijom, kao i sa mnogo drugih država u svijetu, ima bilateralni sporazum o pružanju međunarodne pravne pomoći koji se u pravilu primjenjuje primarno.

On pojašnjava da se tek u slučaju ako nema takvog sporazuma primjenjuje Zakon o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kakav su nedavno sklopile Srbija i BiH.

Halilović hapšenje Ganića poredi sa ranijim hapšenjem Ilije Jurišića koji je u Beogradu osuđen za ratni zločin nad tuzlanskom kolonom, ocjenjujući da je riječ o politici, a ne o pravu i na osnovu toga zaključuje da "Srbija ne prihvata diplomatsko rješavanje sporova između dvije susjedne zemlje".

On smatra da zadržavanje Ganića u pritvoru u Londonu može doprinijeti samo zaoštravanju nacionalnih odnosa u BiH i regionu.

U saopštenju se navodi da je u ovom slučaju došlo do "grube povrede i kršenja ljudskih prava".

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske (RS) Jovan Čizmović smatra da Ganića treba izručiti Srbiji kako bi mu se tamo sudilo, jer se to ne može očekivati od Suda i Tužilaštva BiH kojima su sve ove godine poznate činjenice o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, a zbog kojih Ganić do danas nije procesuiran.

"Naglašavam podatak koji niko ne može osporiti, a to je da su u Dobrovoljačkoj ulici zahvaljujući komandi Ejupa Ganića i razjarenosti onih kojima je on komandovao ubijena 42 vojnika, ranjena 73, a zarobljeno 215 vojnika. To su sve bili vojnici koji su se kretali u strogo uređenoj koloni, bez oružja i u pratnji UNPROFOR-a i radilo se o `dogovorenoj kretnji` koja je prekinuta Ganićevom komandom: - čim izađe Alija, pobiti sve", rekao je Čizmović Srni.

On smatra da o ovom činu ne treba raspravljati, nego ga treba posmatrati kao čin zločina pod Ganićevom komandom, naglašavajući da niko ne može dovesti u sumnju postojanje zločina učinjenog nad civilima, iako su u pitanju bila vojna lica, ali bez oružja, što ih izjednačava sa civilima.

Osvrćući se na nedavno potpisan Sporazum o pružanju pravne pomoći između Republike Srbije i BiH, predsjednik Advokatske komore RS kaže da ta "uzajamna pravna pomoć" iz ovog dokumenta nema značaja u odnosu na eventualno puštanje Ganića na slobodu, odnosno njegovog izručenja Srbiji.

"U ovom slučaju navedeni Sporazum nema značaja, jer slučaj Ganić treba posmatrati sa aspekta ustupljene nadležnosti i ovlaštenja koje imaju države koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije da sude za ratne zločine koji su bile u nadležnosti Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, pa samim tim i ovlaštenja Srbije proizilaze iz ovlaštenja koja su prenesena na države članice, odnosno njihovo pravosuđe", precizirao je Čizmović.

On je dodao da u tom kontekstu "slučaj Ganić" ne treba posmatrati drugačije nego što je to bio "slučaj Jurišić" kojem je suđeno u Beogradu, utvrđena njegova odgovornost i izrečena mu odgovarajuća sankcija.

Čizmović smatra da Ganića treba izvesti pred sud i upozorava da u ovom momentu niko ne može očekivati da bi to uradio Sud BiH, odnosno Tužilaštvo BiH, kome su nesporno poznate činjenice o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici.

Komentarišući Ganćevo nuđenje jemstva radi puštanja na slobodu, Čizmović tvrdi da je to njegov pokušaj izbjegavanja pravde za određenu cijenu.

"Izbjegavanje da bude izručen pravosuđu Republike Srbije da bi mu u Srbiji sudili, to je najveći uspjeh koji on može ostvariti i on to i čini zato da ne dođe u poziciju da mu se sudi, jer je očito da mu se u BiH ne sudi", rekao je Čizmović.

On je podsjetio da je trenutno pokrenut postupak i raspisana potjernica na osnovu svih predistražnih i istražnih radnji koje je Tužilaštvo i Specijalno tužilaštvo Srbije provelo i na osnovu prikupljenih dokaza. Čizmović smatra da je Srbija navedenu potjernicu i argumentovala i da je ona osnovana i opravdana, te da po njoj treba da postupi svaka zemlja.

Ganić je uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga tereti za ratne zločine u BiH 1992. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE