• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandat istekao, privilegije ostaju

Bivši predsjednici RS ubuduće će imati pravo na diplomatski pasoš, kancelariju, službeni automobil i obezbeđenje i kada im istekne mandat.

 Mandat istekao, privilegije ostaju Izvor: MONDO

Ove povlastice, kako je predviđeno novim Nacrtom zakona o pravima i dužnostima predsjednika RS oni će imati onoliko dugo koliko im je iznosio mandat, a iz budžeta RS za privilegije bivših predsjednika, prema sadašnjoj projekciji, godišnje bi trebalo da se izdvaja oko 270.000 KM.

Pravo na diplomatski pasoš, osim bivšeg predsjednika, trebalo bi da ima i njegov supružnik, koji stiče pravo i na obezbjeđenje, uključujući i članove porodičnog domaćinstva.

međutim, Nacrtom zakona o pravima i dužnostima predsednika RS, kojim je sve ovo predloženo, a koji će uskoro na „proveru“ pred narode poslanike, nije precizirano da li će se zakon odnositi i na „sadašnje“ bivše predsednike RS ili samo na one koji će to postati nakon usvajanja zakona.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave koje je i pripremilo ovaj akt, ističu kako je riječ o nacrtu koji će biti podložan izmjenama, ali podsjećaju i na ustavnu odredbu da se „zakonom može odrediti da pojedine njegove odredbe, ako to zahteva opšti interes, imaju povratno dejstvo“.

Prema nacrtu zakona, predsjednik Republike kome prestane mandat ima pravo na počasni naziv „bivši predsjednik Republike“ i pravo da prisustvuje svečanostima u skladu sa protokolom.
Takođe, ima pravo na naknadu u iznosu plate predsjednika u trajanju od šest mjeseci od prestanka mandata.

Pravo na sve ove prinadležnosti gube jedino bivši predsjednici koji bi eventualno bili opozvani ili pod istragom i izdržavanjem zatvorske kazne.

Osim prava bivših, nacrtom zakona definisana su i prava predsjednika RS za vrijeme trajanja mandata, ali u znatno manjem obimu.

U opoziciji već kritikuju ovakva zakonska rješenja, tvrdeći kako nisu adekvatne finansijskom stanju u RS.

„Budžet predsjednika RS za period 2006-2010. je bio 27 miliona KM, što je za 170 odsto više u odnosu na budžet koji je trošio prethodni predsjednik. Aktuelna vlast očigledno nije svjesna stanja u RS. Ovo su privilegije koje su adekvatne jedino za Nemačku, Francusku, Italiju, a za RS to je nepotreban luksuz“, smatra poslanik SDS Ognjen Tadić, prenosi “Blic”.

U PDP ocjenjuju kako je u godini krize, kada se radnicima i penzionerima svakodnevno smanjuju primanja, „neprimjereno i licemjerno“ opterećivati budžet dodatnim i bespotrebnim troškovima.

„Za mene je najspornije to što će za sprovođenje ovog zakona trebati nekoliko stotina hiljada maraka. Osim toga, pojedini članovi zakona su potpuno degutantni“, rekao je poslanik PDP Branislav Borenović.
Istovremeno, bivši predsednik RS Dragan Čavić ocjenjuje kako ovaj zakon ima više „tehnički karakter i da ne daje nikakve materijalne privilegije“ bivšim predsjednicima RS.

On smatra da je u RS neophodno doneti zakon o pravima i dužnostima predsjednika RS po uzoru na zemlje u okruženju.

„Dobro je da se zakonom reguliše zaštita digniteta bivših predsjednika RS i te institucije. A što se tiče materijalnih prinadležnosti da se one obezbijede prema finansijskim mogućnostima“, rekao je Čavić.

Šta predviđa Nacrt zakona

Pravo na naknadu plate predsjedniku i potpredsjedniku kojima prestane mandat može se produžiti najviše za pola godine, pod uslovom da se ispune uslovi za penziju.

U slučaju smrti predsjednika Republike ili potpredsjednika kojem je prestao mandat, Vlada RS obezbjeđuje grobno mjesto, troškove sahrane, nadgrobni spomenik, troškove održavanja i troškove pomena povodom godišnjica smrti.

Bračni supružnik predsjednika Republike koji je u radnom odnosu ima pravo na mirovanje radnog odnosa za vrijeme trajanja mandata predsjednika.

Vrijeme mirovanja radnog odnosa bračnog supružnika predsjednika RS traje koliko i mandat predsjednika Republike i računa se u staž osiguranja.

Bračni supružnik predsjednika Republike kojem miruje radni odnos ili je u penziji ima pravo na naknadu u visini od 20 odsto plate predsjednika Republike.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE