• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institut za nestale demantuje optužbe

Neargumentovani istupi pojedinaca protiv Instituta za nestala lica najviše uznemiravaju porodica nestalih, saopšteno iz ovog Instituta

 Institut za nestale demantuje optužbe Izvor: MONDO

Institut za nestala lica (INO) BiH reagovao je danas na "neistinite, neargumentovane i vrlo uvredljive istupe pojedinaca u medijima protiv Instituta", navodeći da su njima "najviše uznemirene porodica nestalih".

U saopštenju se navodi da INO BiH nije ni privatna niti poluprivatna organizacija, kako to pojedinci iz oba entiteta navode, nego je državna institucija, formirana na osnovu međunarodnog sporazuma između Savjeta ministara i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP).

Iz INO-a ističu da su u ovoj instituciji ravnopravno zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda i koja ima osnovni zadatak pronaći sva lica nestala u proteklom ratu bez ikakve diskriminacije po osnovu vjerske ili nacionalne pripadnosti.

"Neargumentovani i neistiniti istupi izraz su neostvarenih političkih ambicija i frustracija, ljudi koji nikad nisu bili izabrani na osnovu javnog konkursa nego su uvijek imenovani od strane vlasti, sumnjivih stručnih kapaciteta, a usuđuju se raspravljati o jednom vrlo složenom i sveobuhvatnom procesu kao što su ekshumacije i identifikacije, odnosno kompletan proces traženja nestalih osoba u proteklom ratu", naglašava se u saopštenju.

Iz Instituta ističu da im je jasno da, ma koliko proces traženja nestalih bio uspješan, on nikada ne može biti dovoljno brz za porodice koje još nisu pronašle svoje najbliže, "ali reći da se proces traženja nestalih u BiH namjerno odugovlači zbog novca, posla i drugih privilegija krajnje je uvredljivo".

"Vrlo je važno reći da su zaposleni u Institutu svakodnevno na terenu, izloženi opasnostima, spuštajući se u jame duboke više desetina metara, stalno nailaze na minirana područja kako bi pronašli skeletne ostatke žrtava iz proteklog rata, rizikujući pri tome i vlastite živote", dodaje se u saopštenju.

Smijenjeni član Instituta Jasmin Odobašić izjavio je Srni 11. aprila da su INO BiH i Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) poluprivatne organizacije, koje krše zakonske odredbe, te da se proces traženja nestalih u BiH namjerno odugovlači zbog novca koji je u opticaju.

Odobašić smatra da je prema INO-u BiH potrebno uvesti vanredne mjere zbog direktnih kršenja zakonskih odredaba i narušavanja integriteta porodica nestalih lica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE