• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužba IZ na pogrešnoj adresi

Islamska zajednica BiH zakasnila je sa tužbom za rušenje džamije u Ustikolini, na teritoriji Federacije BiH, a nije ni upućena na pravu adresu.

 Tužba IZ na pogrešnoj adresi Izvor: MONDO

"Za događaje prije maja 1992. godine eventualno može biti odgovorna jedino Srbija", navodi se u odgovoru Ministarstva finansija Republike Srpske koji je dostavljen Pravobranilaštvu RS u Foči.

U ovom ministarstvu podsjetili su da Islamska zajednica BiH potražuje od RS naknadu štete u iznosu od 1.260.000 KM, jer su, kako se navodi u tužbi, paravojne formacije RS u aprilu 1992. godine minirale Turhan-Eminbegovu džamiju, piše "Fokus".

"U to vrijeme nije postojala VRS. Islamskoj zajednici BiH ide u prilog da tuži RS koja nema sposobnost da bude stranka u postupku, nema svojstvo pravnog lica. Neophodno je navesti i organ uprave, a to tužilačka strana nije mogla, jer tada nije bilo organa uprave RS", zaključuju u Ministarstvu finansija RS.

U Ministarstvu finansija RS navode da IZ BiH tvrdi da je dejtonska Republika Srpska preuzela prava i obaveze tadašnje RS, ali pojašnjavaju da je to slučaj sa periodom od 19. maja 1995. godine.
"Osim toga, protekao je subjektivni rok od tri godine i objektivni od pet godina, u kojem se može zahtijevati naknada štete. Džamija je srušena 1992. godine, a tužba je podnesena 1999. godine, dakle sedam godina poslije. U vrijeme kada je džamija srušena sudovi su radili i tužioci su mogli podnijeti tužbu. Ne prihvatamo da rok počinje od 1996. godine. DŽamija se nalazi na teritoriji FBiH, tim prije mogli su podnijeti tužbu u FBiH. Nije bilo nesavladivih prepreka za podnošenje tužbe", navodi se u odgovoru.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je da postoje tužbe u kojima su tužene opštine Gacko, Bileća, Nevesinje i Trebinje, ali i BiH, navodeći da je činjenica da za ratna dejstva do 19. maja 1992. godine odgovornost eventualno snosi tadašnja SRJ odnosno Srbija.
Sud BiH je odredio da je u ovoj pravnoj stvari mjesno nadležan sud u Goraždu, što znači da je Islamska zajednica BiH u to vrijeme mogla da podnese tužbu sudu u Goraždu odnosno bilo kojem sudu na teritoriji FBiH, kako bi prekinuli zastaru.    (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE