• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinut pritvor Osmiću i Hakaloviću

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane Aliji Osmiću i Hasanu Hakaloviću, koji su optuženi za ratni zločin na području Bugojna, odnosno Konjica 1993. godine.

 Ukinut pritvor Osmiću i Hakaloviću Izvor: MONDO

Osmiću su privremeno oduzete putne isprave, onemogućen prelazak granice BiH uz pomoć lične karte, a zabranjno mu je i napuštanje mjesta boravišta, što će kontrolisati pripadnici Policijske stanice Bugojno.

Njemu je takođe zabranjen kontakt sa osumnjičenima, svjedocima optužbe, kao i razgovor o dešavanjima za koja je optužen sa bilo kim, osim sa braniocem, prenosi BIRN.

Hakaloviću je zabranjeno da se sastaje sa drugim osumnjičenima, saučesnicima i svjedocima a ne smije prisustvovati ni društvenim okupljanjima.

Tužilaštvo BiH tereti Osmića za učešće u ubistvima, mučenjima i zatvaranju Hrvata, koji su 1993. i 1994. godine bili zarobljeni u različitim objektima u Bugojnu, kao što su prostorije "Bh. Banke", "Marksističkog centra - Kloster časnih sestara" i logor Stadion "Iskra".

Hakalović se sumnjiči da kao komandant 45. brdske brigade Armije BiH nije preduzeo "neophodne i razumne mjere" da počinioci zločina u Trusini budu kažnjeni, iako je znao da su u njemu učestvovali pripadnici njegove brigade sa pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH.

Napad na selo Trusina dogodio se 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 19 civila i tri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća odbrane, koji su se prethodno predali.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE