• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Rezolucija o Srebrenici ne obavezuje

Za premijera Republike Srpske Milorada Dodika, Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila srpska Skupština je neobavezujući dokument.

 Dodik: Rezolucija o Srebrenici ne obavezuje Izvor: MONDO

U intervjuu za "Večernje novosti" Dodik zamjera Srbiji što je usvojila akt koji, kako kaže, sugeriše genocid, kao i to što drugi zločini nisu jednako tretirani.

Ali, navodi list, Dodik tvrdi da taj stav ne znači razdor sa maticom, niti sa njenim rukovodstvom.

"Srpska će samo nastaviti svoju bitku za istinu jer priznavanje genocida nju može da košta opstanka", kaže Dodik i dodaje da će se o Srebrenici čuti istina i da od nje niko neće moći da okreće glavu.

"Pod pritiskom visokog predstavnika, Vlada RS natjerana je 2004. godine da izradi izvještaj o Srebrenici u kojem je navela činjenice i podatke koji su se pokazali netačnim", rekao je Dodik navodeći da je prikazano da se radi o 7.000, a ne o 3.500 žrtava.

"Već smo došli do podataka da se više od 500 ljudi sa tog spiska nalazi među živima, da više od 250 osoba sahranjenih u Potočarima nije ni stradalo u Srebrenici. Da ne pričam da se sada i rodbina stradalih sahranjuje u Memorijalnom centru, pa se i to prikazuje kao dokaz kolektivnog zločina koji su počinili Srbi. Niko ovde ne želi da umanjuje obim zločina, ali želimo da otklonimo manipulacije", pojasnio je Dodik.

Dodik kaže da mu nije jasno zašto je srpski parlament usvojio deklaraciju o Srebrenici i da je protiv nje, kao i protiv kvalifikacije tog događaja u Srebrenici kao genocida.

"Nažalost, iz onog što je napisano u deklaraciji Skupštine Srbije, to može da se tako tumači (kao genocid). S druge strane, ne slažemo se s tim što je Srbija izdvojila jedino događaj u Srebrenici. Nema nikakvog razloga da ona bude izuzeta iz konteksta čitavog ratnog dešavanja. Zar treba da generacije koje dolaze na ovim prostorima obilježavaju samo jedan događaj kao mjesto zločina - Srebrenicu? To neće moći, i u to nas niko, pa ni Srbija, ne može da ubijedi", nastavio je Dodik.

On je još rekao da je njegov stav bio i ostao veoma jasan - ako dođe neko da ponudi Evropu u zamjenu za priznavanje genocida u Srebrenici "ja ću reći: hvala vam za Evropu! Mojim postupcima neće rukovoditi neki Jelko Kacin, koji je upalio rat na Balkanu, a sad bi da dokusuri srpski narod i Srbiju. A takav je i predložio Rezoluciju o Srebrenici u Evropskom parlamentu".

On smatra i da neće proći poziv Srbije da svi osude zločine.

Što se tiče nedavnog susreta Borisa Tadića i Harisa Silajdžića u Istanbulu, uz posredstvo turskog predsednika, Dodik kaže da je Silajdžić u Turskoj bio kao privatno lice.

"Nije to susret tri predsjednika. Silajdžić je samo treći član Predsedništva BiH. On za taj put nije imao odluku organa u kojem sjedi, a ako odluke nema, on može samo privatno da se druži s kim god hoće. Njegove odluke i potpisi ne znače ništa ovde", smatra premijer RS.

Dodik je ocijenio i da Bosna može da bude samo vrlo, vrlo labilna zajednica dvije države u svom okviru, od kojih je jedna Srpska.

Što se tiče ”slučaja Ejup Ganić”, Dodik kaže da u BiH nema objektivnog sudstva i da se Ganiću mora da sudi u Beogradu.

"Uostalom, Beograd ga je tražio, a ne Sarajevo. I ne može Beograd odustati od suđenja. Može samo da se povuče i da kaže da ga je greškom tražio, pa da se predomislio. A Ganić u Sarajevu nikad neće biti osuđenik, nego heroj!", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE