• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U Hagu govore da je Mladić osuđen bez dokaza"

Autor SRNA

Darko Mladić je naglasio da sada i oni koji su učestvovali u donošenju haške presude protiv generala Mladića javno govore da su osudili čovjeka bez dokaza.

Tim odbrane generala Ratka Mladić i porodica apelovali su danas da vlade i predsjednici Srbije i Republike Srpske ulože svoj diplomatski uticaj u svijetu da se generalu Ratku Mladiću omogući liječenje u Srbiji i spasi život, te upozorili da se u Hagu počelo javno govoriti da je general osuđen za Srebrenicu bez dokaza.Advokati generala Mladića i njegov sin Darko Mladić na konferenciji za novinare u Beogradu saopštili su da je na jučerašnjem stručnom predavanju u Hagu Jonas Nilsen, glavni pomoćnik haškog sudije Alfonsa Orija, javno rekao da nisu imali dokaza protiv Mladića za Srebrenicu.

Kobranilac Dragan Ivetić rekao je da je juče viši stručni pomoćnik sudije Orija javno priznao da sudsko vijeće nije imalo nijedan dokaz za sastanak u Srebrenici na kojem je navodno postignut plan da se izvrši genocid u Srebrenici, pa se umjesto dokaza pribjeglo zaključivanju na osnovu pretpostavki.

On je istakao da se ne mogu prihvatiti pretpostavke o krivici, umjesto dokaza i da je ovo samo priznanje sudskog vijeća o ozbiljnoj grešci u pravnom smislu.

"Ozbiljno i teško bolestan general Mladić je nepravilno osuđen i nevin čovek koji treba biti oslobođen optužbi, te podvrgnut adekvatnom lečenju",rekao je Ivetić.

Darko Mladić je naglasio da sada i oni koji su učestvovali u donošenju haške presude protiv generala Mladića javno govore da su osudili čovjeka bez dokaza.

"Nije prošlo ni dva-tri meseca od kada su doneli presudu, a već sami govore kako nisu imali dokaze za jedan takav bitan deo presude kao što je Srebrenica, za koju smo skoro 30 godina slušali razne medijske priče, a sada pomoćnik glavnog sudije na stručnom predavanju kaže da nisu imali dokaze. Ako ovo nije skandal, ja ne znam šta jeste", rekao je Darko Mladić.

Mladiću doživotni zatvor (reakcije, analize)


On je zamolio vlade Srbije i Republike Srpske, te predsjednika Srbije i predsjednika Republike Srpske, da ulože svoj diplomatski uticaj u svijetu da iznesu, putem diplomatske mreže, sve ove nesporne činjenice o tretmanu i zdravlju generala Mladića u Hagu.

"Da pokušamo svi zajedno da izvršimo pritisak na donosioce odluka tamo ne da donesu neku odluku mimo pravde, nego da uvaže činjenice i da se generalu Mladiću omogući lečenje u Srbiji i na taj način da mu se spasi život. To nije samo u interesu generala Maldića i njegove porodice, nego i pravde i istine na ovim prostorima", rekao je Darko Mladić.

Govoreći o teškom i po život opasnom zdravstvnom stanju generala, Darko je rekao da postoji opstrukcija glavnog haškog ljekara Paulusa Falkea i drugog medicinskog osoblja u pritvorskoj jedinici u Hagu.

On je naveo da je jasno da motivacija za ponašanje doktora Falkea, koji prije presude generalu Ratku Mladiću nije dozvolio da ga pregledaju srpski ljekari, leži u tome da se prikrije zdravstveno stanje generala, kako bi na silu mogla biti donesena haška presuda.

On je rekao da se zdravstveno stanje generala tokom vremena ubrzano pogoršavalo posebno zadnjih godinu dana, te izrazio sumnju da je doktor Falke stavljao naljepnice preko medicinskog izvještaja preko naziva "infarkt" i tako se služio falsifikatima.

"Toliko je dokaza da su koji manipulisali zdravljem generala Mladića, da su zanemarili svoju osnovnu lekarsku dužnost i da su se poslom bavili kao dželati, a ne kao doktori, tako da je pravo čudo da je general Mladić uopšte živ", rekao je njegov sin Darko.

On je dodao da se porodica plaši da je nekome u Hagu, uljkučujući i haške doktore koji su loše postupali sa zdravljem generala, u intersu da general Mladić tamo umre i zbog toga da se ne bi izvršila revizija ovakve skandalozno pogrešne presude.

Advokati su predočili detaljan pregled zdravstvneog stanja generala Mladića, koje su haški ljekari sa doktorom Falkeom na čelu prikrivali, te upozorili da Ratko Mladić može umrijeti danas ili sutra, da ga u Hagu liječe "naslijepo", a haški ljekari igraju sa njegovim zdravljem "ruski rulet", ali sa četiri ili pet metaka umjesto sa jednim.

Oni su naveli da general Mladić zbog više moždanih udara i rizika od infarkta, šuma na srcu, kao i tendencije ka Alchajmerovoj bolesti, mora biti hitno hospitalizovan i da je vrijeme da se zaustavi zloupotreba haških ljekara.

Advokati su istakli da je haška presuda generalu Mladiću najpristrasnija i najnepravičnija, te izrazili uvjerenje da će ona putem žalbe biti oborena i da će generalu Mladiću biti omogućen zdravstveni tretman koji nalaže elementarna ljudska pristojnost.

Glavni advokat Branko Lukić podsjetio je da je odbrana ove sedmice podnijela tri podneska u kojima se zahtijeva hitno puštanje generala na privremenu slobodu i njegovo liječenje u Srbiji, da se pokrene postupak zbog nepoštovanja suda protiv haških ljekara, posebno doktora Falkea, kao i da se poništi presuda i obustavi proces.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE