• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko:Bosna da se vrati na kolosijek ka Evropi

BiH treba da se vrati "na kolosijek ka Evropi" kojoj teži 85 odsto njenih građana, rekao je Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

 Incko:Bosna da se vrati na kolosijek ka Evropi Izvor: MONDO

Taj cilj će biti jedna od glavnih tema na sastanku Evropska unija -Zapadni Balkan koji se održava iduće srijede u Sarajevu, naglasio je austrijski diplomata.

U Sarajevu će se 2. juna, na inicijativu Španije kao predsjedavajuće Uniji, okupiti evropski zvaničnici i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice EU da bi razmotrili evropsku perspektivu regiona.

"Tokom protekle četiri godine BiH je bila u političkom ćorskokaku. Politička klima se pogoršala a lideri su se sada usredsrijedili ka opštim izborima predviđenim za oktobar", rekao je Incko.

On je izrazio žaljenje zbog novog "porasta negativne retorike" pred izbore i osudio "aluzije o mogućnosti raspada zemlje" koje stižu od vođa bosanskih Srba kao i "jake reakcija iz drugih političkih sredina (muslimana)".

Kako navodi Frans pres, Evropljani žele jačanje centralne bosanske države, što bi omogućilo sprovođenje reformi potrebnih za integraciju u EU.

Ta centralizacija, međutim, tapka u mjestu zbog razlika među zajednicama, posebno zbog protivljenja bosanskih Srba koji žele da sačuvaju autonomiju Republike Srpske, navodi agencija.

"Međunarodna zajednica ne može da nametne kretanje Bosne i Hercegovine ka EU. To treba da bude izbor političkih lidera ove zemlje zato što je to želja birača: ankete pokazuju da 85 odsto bosanskih građana žele da se pridruže EU", rekao je Incko.

Kao znak dobre volje i ohrabrenja prije sastanka EU-Balkan 2. juna Evropska komisija će, prema navodima jednog evropskog izvora, danas predložiti zemljama članicama Unije da se pod određenim uslovima liberalizuje vizni režim za državljane BiH i Albanije.

BiH je, kako podsjeća Frans pres, 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak u njenom približavanju EU.

Ona ipak kaska iza drugih potencijalnih kandidata za članstvo u EU sa Balkana zbog blokade u sprovođenju reformi koje traži Brisel.

Valentin Incko je rekao da BiH treba da bude "sposobna da u potpunosti preuzme odgovornost za sebe" prije nego što on napusti funkciju visokog predstavnika i ostane samo specijalni predstavnik EU u zemlji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE