• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave u Srpskoj, u Derventi najteže

Opština Derventa trenutno je najugroženija poplavama i ovdje je više od 1000 kuća poplavljeno ili je onemogućen prilaz do njih.

 Poplave u Srpskoj, u Derventi najteže Izvor: MONDO

Ovo je saopštila danas Republička uprava Civilne zaštite (RUCZ).

U gradu trenutno nema električne energije, ne funkcioniše fiksna i mobilna telefonija, a prekinut je veliki broj putnih komunikacija.

U toku je evakuacija ugroženog stanovništva i pružanje prve medicinske pomoći za što su angažovane sve raspoložive snage, uključujući timove za deminiranje RUCZ i mašinski tim sa ukupno 35 deminera sa medicinskim osobljem, osam dampera Termoelektrane "Stanari", te jedan čamac sa posadom Ronilačkog kluba "Buk" iz Banjaluke.

Na osnovu zahtjeva RUCZ i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić donio je sinoć Odluku o stavljanju u stanje pripravnosti dijela Oružanih snaga BiH na području opštine Derventa i njihovom angažovanju u slučaju potrebe.

Na području Bijeljine trenutno je najugroženije područje MZ Janja sa Novim Naseljem zbog izlivanja rječice Janje tokom noći, gdje je zaplavljeno kompletno naselje sa oko 12.000 stanovnika.

Zbog izlivanja velikog broja rječica došlo je do plavljenja više stotina kuća u mjesnim zajednicama Donja Čađavica, Donji Dragaljevac, Donja Bukovica, Vršani, Novi, Suvo Polje, Magnojević, Čengić, Obrijež, Janja, Banjica, Velika Obarska i Crnjelovo.

Najveće štete evidentirane su u MZ Janja, Vršani i Novi na stambenim objektima, stočnom fondu, poljoprivrednom zemljištu i putnoj mreži.

Zaplavljen je magistralni put Brčko - Bijeljina u selu Vršani, gdje je u toku noći saobraćaj bio u potpunom prekidu. Tokom jutra voda se djelimično povukla pa se saobraćaj može odvijati otežano. U prekidu je i magistralni put Bijeljina - Zvornik u naselju Janja, koje je pod vodom.

U Doboju je zaplavljeno oko 300 kuća, od čega je voda ušla u prizemlje 100 kuća. Vodostaj rijeke Bosne jutros u 6,00 časova iznosio je 500 centimetara. Trenutno se vrši utvrđivanje nasipa na potoku Liješanj kako voda ne bi ušla u grad, a ojačava se i nasip u MZ Bare.

U Petrovu je zaplavljeno oko 300 domaćinstava, od čega je voda ušla u prizemlje 10 stambenih objekata. Vodostaj rijeke Spreče raste zbog ispuštanja vode iz jezera Modrac, dok nivo bujičnih voda opada.

Prekinut je saobraćaj na regionalnom putu Doboj - Maglaj u selima Rječica i Ševarlije.

U Modriči je poplavljeno naselje Dobor, pa je evakuisano oko 100 domaćinstava. Naselja Skugrić i Borovo polje su pod vodom.

U Tesliću je evakuisano oko 250 domaćinstava iz Senjaka i Male Usore, ali se stanje postepeno normalizuje.

Stanje u Vukosavlju je bolje u odnosu na prethodni dan nakon što je prošireno je korito rječice Jakešnice, a iz MZ Jezero evakuisana je jedna porodica. Voda je ušla u pet kuća u MZ Vukosavlje.

Kod mjesta Vijaka na brani Drenovo u opštini Prnjavor dolazi do prelivanja vode oko 50 centimetara preko brane, a ugrožen je ribnjak i voda se kreće prema Derventi.

Rijeka Turjanica u Laktašima poplavila je dio magistralnog puta Klašnice - Prnjavor prema Prnjavoru, a saobraćaj reguliše policija.

U Čelincu uži dio grada nema električnu energiju, a otklanjanje kvara biće moguće kada se voda povuče. Poplavljen je dio grada gdje se nalaze zanatski centar, zgrada opštine, dom zdravlja i drugi objekti, a vodostaj rijeke Jošavke lagano opada i rijeka se povukla u korito.

U opštini Prijedor je načelnik opštine proglasio prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava i naložio preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spašavanja, kao i sanaciju i postavljanje privremenih odbrambenih nasipa u zoni naselja Tukovi i Raškovac.

Postojeći nivo vodostaja rijeka Sana i Gomjenica uzrokovao je plavljenje oko 250 stambenih objekata u naseljima Tukovi, Raškovac i Gomjenica te velikog dijela poljoprivrednih površina MZ Brezičani i presijecanje putne komunikacije Prijedor-Bišćani na više lokacija.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da je poplava koja je zadesila ovu opštinu najveća u posljednjoj deceniji.

Navodeći da je vodostaj Sane jutros dostigao visinu od 473 centimetara, on je potvrdio da je voda ugrozila više od 300 objekata i preplavila velike poljoprivredne površine, tako da će i štete biti ogromne.

"Ovo je treći put ove godine da rijeke plave dijelove Prijedora, a ovo je najveća poplava u posljednjoj deceniji'', rekao je Pavić, koji je danas obišao poplavljena područja u Tukovima, Raškovcu i Gomjenici.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru iznosi 450 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta. Vodostaj rijeke Gomjenice takođe je u porastu i došlo je do izlivanja vode i ugrožavanja stambenih objekata u jednom dijelu naselja Gomjenica, te presjecanja pojedinih putnih komunikacija.

U Banjaluci je zabilježeno preko 50 plavljenja objekata, a tridesetak odrona zemljišta ugrožava kuće i putne komunikacije. Srušen je most na rijeci Stratinska (MZ Stratinska), a drugi mosti na rijeci Vrbanja je oštećen.

Na području opštine Kotor Varoš voda se povlači u užem dijelu grada, a rijeka Vrbanja se izlila u Obodniku, Vrbanjcima na ušću pritoke iz zaseoka Savići, te prigradskom naselju Šibovi gdje su poplavljene tri kuće, a ljudi iz tih kuća odbili su da se evakuišu.

Stanje u Srpcu nije promijenjeno u odnosu na sinoć, a sve nadležne službe nalaze se u stanju pripravnosti.

Vrbas je noćas poplavio nezaštićene prostore naselja Kukulje, Razboj Lijevče i Prijebljezi, a od priliva oborinskih voda ponovo su poplavljeni Vrbaska ulica u centru Srpca i prigradsko naselje Inađol.

Načelnik opštinskog Štaba Civilne zaštite Stojan Bilanović rekao je da su stanovnici u Vrbaskoj ulici očajni, jer im voda ulazi u kuće četvrti put ove godine.

Bilanović kaže da je Štab CZ učinio sve da se to ne dogodi, navodeći da su radila tri agregata za prebacivanje vode pumpama preko nasipa u Vrbas, ali to nije uspjelo jer su količine vode bile ogromne.

Na Hidroelektrani "Bočac" jutros u 6.30 časova kota jezera bila je 280,5 odnosno 1,5 metara do punog nivoa jezera, dok je vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu 430 centimetara ili za 12 centimetara niži jutros nego sinoć. Vodostaj rijeke Vrbanja na vodomjernoj stanici Vrbanja u 6.00 časova je iznosio 345 centimetara i u opadanju je za tri centimetra u odnosu na mjerenje u 5.00 časova.

Vodostaj rijeke Miloševice opada u odnosu na prethodni izvještaj tako da nisu ugroženi stambeni objekti u zoni ovog vodotoka u naseljima Vrbice i Topolnik.

Na području Kozarske Dubice nabujali vodotoci danas se povlače u korita, a voda se povukla iz poplavljenih kuća, dok je kanal Rakovica pun i prijeti njegovo izlivanje. U kanalu u mjestu Mašići u opština Gradiška voda se preliva preko mosta.

RUCZ RS u svom vanrednom izvještaju napominje da su u svim lokalnim zajednicama načelnici, službe civilne zaštite, štabovi i jedinice civilne zaštite, vatrogasci i policija preduzeli sve raspoložive mjere na zaštiti ugroženog stanovništva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik juče je obišao ugrožena područja u Derventi, Čelincu i drugim opštinama.    

U BiH danas prije podne preovladavaće pretežno oblačno vrijeme, ponegdje sa slabom kišom i najvišom dnevnom temperaturom od 13 do 22, na jugu do 25 stepeni celzijusovih.

Tokom dana očekuje se postepeni prestanak padavina i djelimično razvedravanje na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Republiku Srpsku u utorak su pogodile nezapamćene poplave, a Vlada RS donijela je odluku oizdvajanju dva i po miliona KM interventne pomoći opštinama koje su pogođene poplavama.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE