• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog suđenja Karadžiću ugrožen interes Njemačke?

Vlasti u Berlinu uložiće žalbu na odluku da Haškom tribunalu dostave dokumenta koja Radovan Karadžić smatra važnim za svoju odbranu.

 Zbog suđenja Karadžiću ugrožen interes Njemačke? Izvor: MONDO

Njemačka vlada ocenjuje da bi time bili ugroženi njeni nacionalni i bezbjednosni interesi, prenio je radio "Dojče vele".

Tim povodom, Kristijan Švarc-Šiling, koji je 1995. bio ministar za telekomunikacije u njemačkoj vladi, rekao je da je "moguće da se u njemačkoj dokumentaciji nalaze kompromitujući podaci, na primjer informacija da su Francuska ili Velika Britanija švercovale oružje u Bosnu i Hercegovinu, a istovremeno se javno, najviše protivile ukidanju embarga na oružje".

"Ako njemačka dokumentacija sadrži takve informacije, to bi za naše NATO saveznike i partnere bila velika sramota", rekao je Švarc-Šiling, koji smatra da Karadžić unosi pogrešne argumente u tok procesa, kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih činjenica.

Advokat 6.000 preživjelih Srebreničana u procesu protiv Ujedinjenih nacija Aksel Hagedorn, smatra da će protivljenje njemačke vlade Karadžićevom zahtjevu njemu poslužiti kao "dokaz dosadašnje strategije" - da Tribunal ne vodi iskren proces i da ne želi da istraži pravu istinu, navodi njemačka medijska kuća.

"Nije isključeno da je Karadžić pronašao dokumenta koji dokazuju određene transporte oružja. Zato sada pokušava da dokaže da su se u rat u Bosni i Hercegovini aktivno umješale i zemlje Zapada", smatra Hagedorn.

Karadžić i njegovi branioci traže da njemačka vlada Haškom tribunalu preda osam kategorija dokumenata - izvještaja, memoranduma, prepiski i izvještaja njemačke obavještajne službe o isporukama oružja u Bosnu, prije svega u Srebrenicu 1995. godine.

Profesor međunarodnog prava Kristijan Tomušat ocijenio je da Karadžićevi branioci čine sve da bi usporili proces i da Haški tribunal ima pravo da zahtjeva svu raspoloživu dokumentaciju koja ima direktne veze sa procesom, ali da nema zadatak da "piše istoriju građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji".

"Branioci su i u ranijem procesu, koji se vodio protiv Slobodana Miloševića, imali sličnu strategiju. Zahtjevali su raznu dokumentaciju od njemačke vlade, a bivši ministri spoljnih poslova i predsjednik vlade morali su čak i da lično svjedoče. Na taj način, htjeli su da dobiju na vremenu i da istovremeno predoče opšti opis istorijskih kretanja, koja nisu imala mnogo veze sa tužbom zbog koje se vodio proces", ocijenio je Tomušat.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE