• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Sačiniti strategiju odbrane od poplava

Osim donošenja kratkoročnih mjera, neophodno raditi na izradi dugoročne strategije odbrane od poplava u RS, izjavio premijer RS Dodik.

 Dodik: Sačiniti strategiju odbrane od poplava Izvor: MONDO

"Vlada RS je u tom pogledu već blizu raspisivanja tendera za projekat globalne odbrane od poplava u RS", istakao je premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Republičkog štaba Civilne zaštite.

Dodik je rekao da se na sjednici Štaba moglo čuti da Srpskoj juče ne bi pomoglo ni da je imala savršen sistem odbrane od poplava, jer je količina padavina nezabilježena na ovim prostorima od kada se mjere.

Premijer RS naglasio je da će redovan sistem zaštite od poplava u Srpskoj biti održavan i narednih dana.

On je rekao da Štab Civilne zaštite RS traži od javnih institucija u Srpskoj da preduzmu sve da bi bili zaštićeni objekti od javnog značaja.

"Tražimo od `Elektroprivrede RS` da preduzme akcije na sanaciji klizišta koje se pojavljuje na određenim mjestima što ugrožava prenosnu mrežu i trafo-stanice", rekao je Dodik i dodao da će biti razmotrena mogućnost da se naloži svim javnim institucijama i preduzećima da moraju imati svoj plan za vanredne okolnosti.

On je rekao da se Republički štab danas bavio i potrebom da se uspostavi kompletan program medicinske zaštite i sanacije prostora nakon povlačenja voda, što podrazumijeva aktivnost medicinskih institucija i veterinarske zaštite, posebno na području opštine Bijeljine gdje je nizak nivo kanalizacione mreže.

Dodik je podsjetio da je Vlada RS na sinoćnjoj telefonskoj sjednici odobrila 2,5 miliona maraka za intervencije, pomoći i sanaciju posljedica ove elementarne nepogode, ističući da će taj će novac do sutra biti dostavljen lokalnim zajednicama i institucijama.

On je rekao da, trenutno, nije moguće procijeniti kolika je ukupna šteta od poplava u RS, ali da se ona sigurno može mjeriti višemilionskim iznosima.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo istakao je da je riječ o veoma teškoj i nepredvidivoj elementarnoj nepogodi, te da je situacija bila veoma ozbiljna i kritična na pojedinim tačkama, naročito na infrastrukturnim objektima i mostovima na nabujaloj Vrbanji.

"Brza intervencija, dobra koordinacija i brzo aktiviranje postojećih planova svih institucija, doprinijelo je izbjegavanju štetnih i tragičnih posljedica", rekao je Čađo.

On je dodao da su vodotoci svih rijeka u opadanju, osim Sane koja je u blagom porastu i Save, ali se ne očekuje eskalacija s obzirom na smirivanje vremenskih prilika.

"Noćas je usložnjena situacije na području Bijeljine, u Janji, a jutros u Srpcu kod vodocrpne stanice", rekao je Čađo.

On je napomenuo da na magistralnom putu Zvornik-Kalesija, u mjestu Caparde, ima odrona i da se saobraća jednom trakom.

Čađo je rekao da su na području Istočnog Sarajeva i Trebinja svi putevi prohodni, a da je željeznički saobraćaj u prekidu na prugama Banjaluka-Čelinac u Vrbanji i Doboj-Šamac u selu Vranjak.

"Preduzimaju se sve aktivnosti da se putni pravci osposobe i očekujem da će se voda brzo povući i uspostaviti saobraćaj", rekao je Čađo.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milimir Doder rekao je da je situacija u poplavljenim područjima u RS danas mnogo bolja nego juče.

"Situacija je posebno teška u opštini Derventa gdje je oko 1 000 objekata pod vodom i trenutno vršimo evakuaciju čamcima", rekao je Doder, ističući da su na ovom području angažovan Ronilački klub "Buk" iz Banjaluke, a zatražena je i pomoć Oružanih sbaga BiH.

On je rekao da je situacija teška u Modriči, ali i u Tesliću gdje se voda povlači u odnosu na jučerašnji dan, dok je u Srpcu primjetan porast vodostaja kod crpne stanice.

Doder je naveo da je u opštini Petrovo voda ušla u 10 kuća, dok u Banjaluci nije bilo većih problema, izuzev u naselju Česma.

On je rekao da je u Prijedoru poplavljeno 20 objekata, a u naselju Raškovac 10 stambenih objekata.

"Za sanaciju zaštitnih objekata od poplava u Prijedoru potrebna su ogromna sredstva", naglasio je Doder.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE