• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen identitet 6.481 žrtve iz Srebrenice

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) utvrdila je analizom DNK identitet ukupno 6.481 osobe nestale padom Srebrenice u julu 1995. godine.

 Utvrđen identitet 6.481 žrtve iz Srebrenice Izvor: MONDO

Od tog broja, 775 osoba identifikovanih putem DNK analize će 11. jula biti sahranjeno u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Kolona od četiri šlepera sa 775 kovčega stigla je oko 17 časova u Potočare, gdje ih je dočekalo više desetina članova njihovih porodica i nekadašnjih komšija.

Među dovezenim je i kovčeg srebreničkog katolika Rudolfa Hrena koji je poginuo kao pripadnik Armije BiH i biće sahranjen u Memorijalnom centru u Potočarima, prema katoličkom običaju.

Kovčezi će biti smješteni u bivšu Fabriku akumulatora odakle će ih sutra naveče prenijeti u Memorijalni centar, gdje su pripremljene grobnice za ukop koji će, uz vjerski obred koji će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, biti obavljen u nedjelju, 11. jula, na dan obilježavanja 15 godina od stradanja žrtava.

Sa ovim ukopom u Memorijalnom centru biće ukupno 4.524 ukopanih, među kojima i nekoliko desetina poginulih u ratnim sukobima prije jula 1995. godine.

ICMP procjenjuje da je oko 8.100 osoba nestalo u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Najteži slučajevi za identifikaciju su posmrtni ostaci žrtava pada Srebrenice. Počinioci su pokušali da prikriju dokaze o ovom teškom zločinu premještanjem mnogih tijela iz prvobitnih masovnih grobnica i njihovim ukopavanjem na drugim mjestima. Kao posljedica toga, dijelovi tijela su pronađeni razdvojeni u mnoštvu primarnih i sekundarnih masovnih grobnica", saopštila je ta institucija.

Forenzički antropolozi koriste DNK analizu kao sredstvo za spajanje razdvojenih dijelova tijela.

"U jednom od slučajeva, ICMP je identifikovao žrtvu iz Srebrenice čiji su dijelovi tijela pronađeni u četiri masovne grobnice, dve od tih grobnica su od druge dve bile udaljene 20 kilometara", dodaje se u saopštenju.

ICMP je naveo da je nedostatak informacija o lokacijama skrivenih masovnih grobnica ogroman problem u BiH.

Predstavnici te institucije pozvali su vlasti u BiH da ulože dodatne napore i pronađu masovne grobnice kako bi i druge porodice mogle da na dostojanstven način sahrane svoje najmilije.

Vlada Brčko distrikta donijela je u petak Odluku o proglašenju dana žalosti u ovoj lokalnoj zajednici u nedjelju, 11. jula.

Prema toj odluci, na svim institucijama i vladinim zgradama u distriktu biće istaknute državne zastave na pola koplja, a izostaće planirane javne, kulturne, zabavne i sportske priredbe.

U nedjelju u ugostiteljskim objektima neće biti puštana muzika, izuzev onih u kojima su već ranije zakazane proslave, ali pod uslovom da se one održavaju u zatvorenim prostorima.

Takođe, svadbarske kolone neće koristiti automobilske i druge sirene.

Osim toga, radio-difuzne i televizijske stanice sa područja distrikta Brčko prilagodiće svoj program, a posebno muzičke sadržaje, danu žalosti, navodi se u odluci.

Obilježavanju 15. godišnjice genocida u Srebrenici u nedjelju u Potočarima prisustvovaće i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Skupština Crne Gore je 9. jula 2009. godine - prva među državama u regionu - usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici.

Kako je ranije saopšteno iz Skupštine, na taj način je "jasno iskazan odnos prema tom tragičnom događaju, u kome je na zvjerski način pogubljeno na hiljade nevinih civila".

Istovremeno, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić otvorio je u petak u zgradi Skupštine izložbu pod nazivom "Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini".

Izložbu čine fotografije sa mjesta iskopavanja masovnih grobnica u BiH, uz podatke o kom mjestu je riječ i koliki je broj žrtava tu pronađen.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE