• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Institut za nestale radi izvan zakona

Na sastanku u Sarajevu konstatovano za Institut za nestala lica BiH radi izvan zakona.

 Institut za nestale radi izvan zakona Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i predstavnici Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske (RS) danas su na sastanku u Sarajevu konstatovali da Institut za nestala lica BiH radi izvan zakona.

Izrazivši žaljenje što Institut radi nelegalno jer nisu u skladu sa zakonom izabrani članovi njegovog UO, Špirić je rekao da je na to ukazao direktorici Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Ketrin Bomberger - suosnivaču Instituta.

"Kontaktiraću sa Bombergerovom i upozoriti da da saglasnost Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice da raspiše konkurs i da se popune članovi UO", rekao je Špirić novinarima ističući da Institut treba vratiti u granice legalnosti.

Špirić kaže da su ga predstavnici Koordinacionog tima informisali o zahtjevu da se spomen-kosturnica u Nevesinju dovede u pristojno stanje, jer sadašnje dodatno vrijeđa porodice žrtava.

Predsjedavajući Savjeta ministara BNiH je dodao da je upoznat i sa stavom predstavnika RS da ne treba budžetski podržati rad Instituta u idućoj godini ukoliko u timove sudske medicine koji rade na ekshumacijama ne budu uključeni i stručnjaci iz Srpske.

"Žao mi što do ovih nesporazuma dolazi i da ono što bi trebalo da bude suština poprima politikantski karakter", zaključio je Špirić.

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac izjavio je da je na sastanku predsjedavajućem Savjeta ministara prenesen zahtjev porodica nestalih da se što prije pokrene procedura za dopunu UO Instituta i da se implementira Zakon o nestalim licima BiH.

Košarac je rekao da je RS spremna da sama potraži rješenja za postojeće probleme ukoliko se stav institucija BiH u procesu traženja nestalih ne promijeni.

On je potvrdio da kosturnica u Nevesinju nije u dobrom stanju zbog čega je Operativni tim za traženje nestalih RS tražio od Instituta, koji gazduje kosturnicom, da mu preda ovaj objekt kako bi on bio saniran.

"Međutim, do toga nije došlo", rekao je Košarac dodavši da će Koordinacioni tim nastaviti da štiti interese porodica i RS.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović i ovaj put je upozorio da se Institut u procesu traženja nestalih ponaša diskriminatorski.

"Očekivali smo da će se osnivanjem Instituta ubrzati proces traženja, a naišli smo na zastoj kad su u pitanju porodice iz RS", dodao je Mitrović podsjetivši da Institut, iako je po zakonu bio obavezan da to uradi do kraja 2008. godine, još nije oformio centralnu bazu podataka.

On je dodao da će zbog svega toga porodice nestalih tražiti od RS da se ne odobre sredstva za rad Instituta u 2011. godini.

Kao primjer kako radi Institut rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar naveo je da je prije početka njegovog rada u RS riješeno 3 500 slučajeva, dok je Institut u prošloj godini identifikovao samo 22 Srbina.

"To samo govori kako radi Institut", konstatovao je Krčmar dodavši da Institut u svom radu ne poštuje Zakon o nestalima i zaobilazi institucije RS.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić zatražio je od Špirića da se 126 logora za Srbe u Sarajevu, koliko ih je registrovao Međunarodni komitet Crvenog krsta, obilježi tablom, a da se jedna od ćelija u nekadašnjoj kasarni "Viktor Bubanj", a sadašnjem sjedištu Suda i Tužilaštva BiH, dovede u stanje kakvom je bila u vrijeme dok je u njoj bio logor.

Sastanku sa Špirićem prisustvovao je i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, koji je je rekao da se nivo koordinacije i sinhronizacije aktivnosti traženja nestalih mora podići na najviši nivo, u čemu, ocijenio je, predsjedavajući Savjeta ministara BiH može dati puni doprinos.

"Zloupotreba žrtava u dnevnopolitičke svrhe, na štetu žrtava srpskog naroda u BiH nedopustiva je", poručio je Ćurguz.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE