• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinstbir: Banjaluka može proglasiti nezavisnost

Poslije odluke MSP čak i Banjaluka ili predgrađe Praga mogu proglasiti nezavisnost, a da se ne govori o Abhaziji, Kurdistanu ili Republici Srpskoj

 Dinstbir: Banjaluka može proglasiti nezavisnost Izvor: MONDO

Češki senator Jirži Dinstbir izjavio je da Međunarodni sud pravde u Hagu pri donošenju mišljenja o nezavisnosti Kosova nije prekršio međunarodno pravo, ali je ignorisao jedan od njegovih osnovnih zakonskih akata - Helsinški završni sporazum iz 1975. godine koji zabranjuje promjenu granica bez sporazuma svih zainteresovanih strana.

Dinstbir je za "Glas Srpske" izjavio da međunarodno pravo ne zabranjuje proglašenje nezavisnosti, te da, uz ovaj argument, čak i Banjaluka ili predgrađe Praga mogu proglasiti nezavisnost, a da se ne govori o Abhaziji, Kurdistanu ili Republici Srpskoj.

''Taj argument može iskoristiti svaki separatistički pokret na svijetu", rekao je Dinstbir i istakao da su čak i oni koji koriste pojam "posebnog slučaja" za Kosovo svjesni da separatisti širom svijeta, a takvih regiona je oko 250, mogu iskoristiti slučaj Kosova radi vlastitih interesa.

On je ponovio da argument Suda može iskoristiti svako ko teži nezavisnosti, ali da je odluka o nezavisnosti bilo kog naroda ili etničke grupe političke prirode i zavisi od brojnih faktora.

"Abhazija i Južna Osetija će sad iskoristiti ovu neobavezujuću odluku Suda kao argument za vlastita proglašenja nezavisnosti. Građani Republike Srpske imaju pravo da odluče u svoje ime. Od njih zavisi izbor najboljeg rješenja. Međutim, lično smatram da rješenje nije u promjeni granica. U skladu sa evropskim integracijama, bolje je granici učiniti nevažnim i u tom smislu težiti regionalnoj saradnji u kojoj granica neće biti", zaključio je Dinstbir.

Dinstbir je ocijenio da bi ukidanje protektorata u BiH bilo dobro, ali da Evropljani strahuju da bi bez njihovog prisustva neriješena pitanja među nacionalnim zajednicama mogla da eksplodiraju, te da zemlja ne bi bila u stanju da se adekvatno suprotstavi djelovanju islamskih fundamentalista koje finansira Bliski istok.

"Protektorat nad Kosovom, gdje međunarodna zajednica nije uspjela da riješi probleme vezane za bezbjednost i razvoj, zahtijeva da se na ove stvari obrati pažnja. Međunarodni protektorat nad BiH bio je u tom smislu puno uspješniji, međutim pitanje je koliko je stanje u toj zemlji održivo. Neki vjeruju da je rješenje u raspadu - Srbi Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, ali šta sa Bošnjacima? Mislim da je rješenje Evropa, mada će trebati još neko vrijeme za to", rekao je Dinstbir.

Dinstbir, koji je bio i specijalni izvjestilac UN za ljudska prava, izrazio je nadu da BiH nije postala sjedište radikalnih islamista i da se terorizam ne širi iz BiH.

"Islamski ekstremisti nastoje da BiH načine svojim uporištem. Izvjesni stepen opasnosti je evidentan. Međutim, smatram da snažan otpor tim nastojanjima pružaju ne samo Srbi i Hrvati, nego i Bošnjaci", zaključio je Dinstbir.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE