• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manjak mašinskih i elektroinženjera u BiH

Školstvo BiH prozvodi na pretek beskorisnih kadrova, dok su s druge strane elektro i mašinski inženjeri prava rijetkost.

 Manjak mašinskih i elektroinženjera u BiH Izvor: MONDO

Velike i uspješne firme u BiH tvrde da na tržištu rada ne mogu da nađu stručnu radnu snagu, a posebno su traženi inženjeri tehničkih nauka, kojih gotovo da i nema, za razliku od pravnika i ekonomista, koji nikome ne trebaju, piše "Pres".

Prema posljednjoj analizi Svjetske banke, BiH je u grupi zemalja sa najvišom stopom nezaposlenosti u cijelom regionu, a za to je "kriv nedostatak radne snage sa određenim vještinama".

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Ranko Milić rekao je da su zbog višedecenijskog katastrofalnog planiranja u oblasti obrazovanja, kao i stvaranju praktično beskorisnih zanimanja, zavodi za zapošljavanje bukvalno zatrpani prijavama nezaposlenih.

Prema njegovim riječima, školstvo ne sluša puls privrede i prozvodi kadrove kojih ima na pretek, dok su s druge strane elektro i mašinski inženjeri prava rijetkost.

Profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Vujo Vukmirica ocijenio je da u ekstremno siromašnom društvu, kao što je BiH, problemi sa manjkom stručnjaka još snažnije dolaze do izražaja, te da na tržištu rada postoji ogromna neusklađenost između ponude i tražnje, zbog čega mladi moraju stalno raditi na dokvalifikaciji i ovladavanju drugim vještinama.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović konstatovao je da su godinama postojali problemi sa superprodukcijom stručnjaka društvenih profila, ali da je Vlada prije tri godina počela da rješava te probleme.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, među 6 551 osoba sa fakultetskom diplomom njih 157 su mašinski inženjeri, a 121 elektroinženjer.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE