• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska će mirno otići iz BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik uvjeren je da će Srpska jednog dana na miran način otići iz BiH.

 Dodik: Srpska će mirno otići iz BiH Izvor: MONDO

"Srpska je nezadovoljna svojim statusom u BiH. Ona ne može i ne želi da jača BiH. Nama nisu u interesu ciljevi koje proklamuju stranci, nego interesi našeg naroda i ljudi koji žive ovdje i mi ćemo se baviti interesima onoga što narod danas hoće. A on hoće RS. Da li će RS otići izvan BiH? Uvjeren sam da hoće jednog dana, u jednom trenutku, ali to mora biti na miran, civilizovan i nenasilan način i taj se trenutak približava, kako god to kome izgledalo", istakao je Dodik za "Fokus".

On je naglasio da su Srpska i njen narod "dugo bili zamorče situacije u kojoj je sasvim bilo logično da Bošnjaci, ovdje u RS, kažu da žele da se ukine RS".

"Kad mi kažemo da želimo da se ukine BiH, onda smo mi kapitalni krivci, a oni su kao dobri ljudi. Mi volimo Srpsku", rekao je Dodik.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH, premijer Dodik je ukazao da je radikalni islam problem širokih razmjera i podsjetio da je u prošlosti svaki teroristički akt koji se desio u Evropi i Americi na neki način bio povezan sa BiH.

"Neki su htjeli ranije da provode reformu policije da bi se, navodno, sa nivoa BiH borili protiv ovog zla. Vidimo na koji način se Bošnjaci bore protiv tog zla. Teroristički akt koji se dogodio u Bugojnu nije uopšte osuđen s njihove strane. Mislim da je kapitalno i životno važna bila odluka to što smo se izborili da ostane policija RS i da mi gradimo svoj kapacitet za borbu protiv takvih ekstremnih pojava", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS je realna i trajna kategorija, a uz to je dobro mjesto za svakoga ko ovdje hoće da živi i ko uvažava RS.

"Oni, koji se odluče za bilo kakve nasilne akcije, moraju se suočiti sa institucijama vlasti. Ne mogu da isključim mogućnost takvih napada, ali smo spremni da odgovorimo veoma žestoko na takve napade", poručio je Dodik.

On smatra da je produžetak mandata evropskog specijalnog izaslanika u BiH govori da međunarodna zajednica nema rješenje za izlaz iz krize.

"Ovih dana Valentin Incko se dao u kampanju da bi uticao na oktobarske izbore po oprobanom principu da prijeti prstom. Mislim da se najveći stepen korupcije u posljednjih 20 godina može zabilježiti u međunarodnim organizacijama i ako ima želju da se time bavi, može da se uputi u neku od međunarodnih organizacija", kaže premijer RS.

Dodik navodi da bi bilo interesantno da se ispita kako je moguće da Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH, kupi kuću na Jablaničkom jezeru za nekoliko stotina hiljada maraka, a onda kuću proda za dva puta više.

"Sigurno je u tome bilo nekih spekulativnih radnji. Sada, kada se zalagao za Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, vidimo da je on plaćen za svoje usluge u BiH. Valjda je to korupcija ili se to kod njih nekako drugačije zove, ne znam. U svakom slučaju, ti razni mešetari ovdje pokušavaju da nam drže predavanja o tome kako treba. RS ima potencijal da uredi ovo društvo onako kako ona hoće i ona će to činiti", naglasio je Dodik.

Govoreći o Zakonu o popisu BiH, Dodik je potvrdio da će Narodna skupština će zauzeti stav o tome, naglašavajući da je jedna od dugoročno važnih stvari strukturisanje vlasti.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina plasirana teza o tome da u BiH treba da bude jedan predsjednik, te da prvi korak pri tome jeste da se struktuira vlast po principu popisa iz 1991. godine, a taj popis nije legitiman i on nikada nije bio usvojen.

"On jeste proveden ali nikada nije verifikovan i prema tome i ne može da bude nikakva osnova. S druge strane, život je učinio i neke druge realnosti, tako da taj popis ne može biti osnova. Prema tome, mi ne želimo da stvorimo uslove u kojim će se etablirati priča o strukturi vlasti na nivou BiH po popisu iz 1991. godine, jer je Dejtonski sporazum utvrdio da postoji paritet, po jedna trećina za sva tri naroda, i taj paritet treba da bude zadržan. Ne mogu da vjerujem da su neki iz RS, čini mi se, neoprezno to prihvatili kao da je to bezaleno, a nije", ističe Dodik.

Premijer RS naveo je da pitanjem imovine nije trebalo da se bavi OHR i oni su to nezakonito radili koristeći političko i pravno nasilje koje se manifestovalo prije sedam ili osam godina, tako da je, kako je rekao, famozni Ešdaun od već regulisane stvari napravio otvoreno pitanje.

"Mi smo opet preživjeli ogromne ekonomske gubitke zato što se ta imovina neefikasno koristi, tako da mi nemamo namjeru da oklijevamo u zaštiti interesa RS. Svidjelo se to strancima ili ne, mi ćemo raditi ono što mislimo da je naš interes", poručio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE