• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od parlamentarizma do vandalizma: Svi okršaji u Narodnoj skupštini RS

Autor Brankica Spasenić

Parlament Srpske, kao i mnoga druga zakonodavna tijela u regionu i svijetu, nije imun na incidentne situacije, ali su svi saglasni da su posljednja dešavanja prešla svaku granicu civilizacijskog ponašanja i uljudnosti.

 Incidenti u NSRS Lukač udario Stanivukovića Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sve češće se može čuti da su skupštinska zasjedanja postala "rijaliti program." Pri tome se zanemaruje da su za rijalitije karakteristična hazarderska pravila, koja se učesnicima lako mogu obiti o glavu (ako već nisu), apetiti rijaliti publike se brzo zasite, a onda navijaju za još ekstremniji neukus.

Slike i snimci kojima je javnost svjedočila u ponedjeljak uveče - vriska, dreka, urlici, lupanja po stolovima i mikrofonu, najprimitivnija vrijeđanja i u konačnici fizički obračun, nisu se razvili preko noći, ali posljednjim zasjedanjem jesu ušli u krešendo.

Možda će vas zanimati

Trenutno stanje prilično dobro je opisao potpredsjednik NSRS Milan Petković koji je istakao da se od “parlamentarizma došlo do vandalizma”.

Pokazne vježbe kao uvertira za opskurne scene koje smo odgledali ovog 23. decembra, dešavale su se i godinama prije, a u aktuelnom sazivu, nisu izostale gotovo ni sa jedne sjednice.

Lukač vs. Šukalo

Ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču posljednji fizički nasrtaj na poslanika Draška Stanivukovića (PDP) nije izolovan incident. U julu 2018. godine tadašnji poslanik Adam Šukalo optužio je Lukača da mu je nakon verbalnog sukoba u sali NSRS prijetio u skupštinskom holu, te da je htio da se “fizički obračuna s njim”. U to vrijeme u skupštini Srpske raspravljalo se o slučaju Davida Dragičevića.

"Uz deset članova obezbjeđenja, Lukač se zaletio da me udari. Nastavio je sa prijetnjama da će me sresti na ulici i to posebno kada okončam poslanički mandat…On je opasan po okolinu i institucije," rekao je tada Šukalo.

A kako je u Srbiji...

Međutim, Lukač je te navode odbacio, tvrdeći da je došlo samo do verbalnog, ali ne i fizičkog sukoba.

"Mada, u skupštini Japana se Japanci tuku i nikom ništa, šta je problem. Mi se nismo tukli, ali imali smo svakako verbalnu raspravu," kazao je Lukač, te dodao da je Šukalo „isfrustrirana osoba“, koja je „dala sebi za pravo da drži predavanja“.

Bundalo vs. Vukanović

U julu prošle godine poslanik SDS-a Nebojša Vukanović optužio je šefa Kluba poslanika PDP-a Pericu Bundala da mu je prijetio, psovao i zavrtao ruku u skupštinskom holu.

"Ja sam danas grubo napadnut u skupštinskom holu. Prišao mi je šef poslaničkog Kluba PDP, zavrnuo mi ruku, psovao i vrijeđao," kazao je Vukanović.

Do napada na Vukanovića došlo je u vrijeme skupštinske pauze, nakon što je Bundalo saopštio da će njegov klub, izuzev Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, podržati Dodikov stav o Pelješkom mostu.

Bundalo je to kasnije negirao.

"Nije bilo nikakvog obračuna sa Vukanovićem. Bio je to verbalni obračun u granicama normale. Ništa se nije desilo. Sukoba nije bilo, sve se završilo razgovorom," kazao je on tom prilikom.

Stanić vs. Dodik

Neki od sukoba u skupštinskom holu nisu samo ostali na tvrdnjama i negiranju, nego su ih snimile i novinarske kamere. Jedan od takvih je sukob tadašnjeg poslanika SNSD-a Siniše Dodika i SDS-ovog Miladina Stanića.

Dodik vs. Stanić
Izvor: YouTube

U prisustvu više svjedoka, Stanić je zaprijetio Dodiku zbog ranije rasprave u skupštini, da bi ga u jednom trenutku pokušao uhvatiti za odijelo, a onda i pljunuo u njegovom pravcu.

Ranka Mišić

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić bila je jedina osoba koja je nakon više opomena fizički iznijeta iz Narodne skupštine RS, a sve su pratile novinarske kamere i javnost u prenosu uživo.

Tadašnji potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić naredio da se ona udalji iz skupštinske sale, jer se bez mikrofona, vičući, pokušavala obratiti poslanicima, a u vezi novog Zakonu o radu.

Ranka Mišić izbačena iz NSRS
Izvor: YouTube

Mišićeva se sakrila ispod klupe u skupštinskoj sali, a pripadnici osiguranja su je, pošto nije htjela da izađe, izvukli napolje i iznijeli do hodnika.

Bojić vs. Radojičić

Fizički obračun za malo je izbjegnut u januaru 2009. godine između tadašnjeg šefa poslaničkog Kluba SDS-a Borislava Bojića i predsjednika parlamenta Igora Radojičića. Radojičić je od Bojića tražio da se u ime kluba izivini za raniju opasku Ognjena Tadića (SDS), a kada ovaj to nije uradio, počeo mu je govoriti “sram vas bilo”.

"Nemoj tako da se ponašaš i da meni pokazuješ prstom ili ću te bubnuti ovom torbom," kazao je Bojić, nakon čega je sjednica prekinuta.

Bojić protiv Radojičić.
Izvor: YouTube

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE