• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republika Srpska u Strategiji odbrane Srbije, negodovanje u Sarajevu

Autor mondo

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin juče je u Skupštini Srbije predstavio Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije. U spoljnopolitičke prioriteta uvršteno je i očuvanje Republike Srpske.

 Strategija odbrane Srbije Republika Srpska Izvor: MN PRESS

Vulin je poručio da se radi o dokumentu koji definiše, ne samo strategiju odbrane, nego i strategiju spoljne politike Srbije. Predstavljeni dokument sastoji se od sedam nacionalnih ciljeva, među kojima je naglašena vojna neutralnost i "briga o svim Srbima gdje god živjeli".

"Nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da su Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Prije nas kao da se niko toga nije sjetio", rekao je Vulin u Skupštini.

Možda će vas zanimati

Srbija Strategijom definiše da će nastaviti unapređivanje specijalnih paralelnih odnosa s Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

"Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije. Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastaviće da unapređuje specijalne paralelne odnose s Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", navodi se u dokumentu koji možete pročitati na OVOM LINKU.

Stranke iz Federacije: "Separatizam i pogrešno tumačenje"

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je predstavljena u srpskom parlamentu, ukazuje da Srbija pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum.

"Tretiranje ustavnog poretka BiH, kao prioriteta u Strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu tezu. BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno", tvrde u ovoj stranci.

Unutrašnji odnosi BiH, navodi se u saopštenju, nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz "paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH".

"Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u BiH. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD", smatraju u SDA, prenosi Srna.

Iz ove stranke poručuju da Ministarstvo odbrane Srbije treba da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana "da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH".

''Naša stranka'' je saopštila da je Srbija svojom Strategijom odbrane, kako navode, "opet pokazala teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini."

"Očuvanje Republike Srpske im je nacionalni cilj, što je partikularan i tendenciozan pristup BiH te podgrijava separatističke namjere u tom bh. entitetu. Paradoksalno je da se u istoj toj strategiji separatizam navodi kao jedna od najvećih opasnosti za mir u regiji, a samo nekoliko rečenica poslije isti taj separatizam se potiče", zaključili su u "Našoj stranici."

Prema njima, "Srbija očigledno ne shvata da ovakvim svojim potezima upravo ona najviše utiče na zagovaranje ukidanja entiteta Republika Srpska jer način na koji ga brani imponira onim snagama koje bi da taj entitet pripoje Srbiji".

Dalje se navodi da, kako kaže "Naša stranka" - patrioti u BiH, "kao garant opstanka svoje zemlje, vide ukidanje tog entiteta." 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE