• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arapska "ofanziva": Milić direktor Al Džazire?

Goran Milić, poznati urednik i novinar Hrvatske televizije, najozbiljniji je kandidat za mesto generalnog direktora "Al Džazira Balkansa".

 Arapska "ofanziva": Milić direktor Al Džazire? Izvor: MONDO

Milić, koji je svojevremeno radio za Televiziju Beograd, a potom prešao na Jutel, ima najviše šanse da preuzme vođenje balkanskog ogranka katarske televizije zato što je riječ o novinaru poznatom na svim prostorima bivše SFRJ, koji ima još jednu veliku prednost u odnosu na ostale kandidate

Milić, naime, nije musliman, a to, prema tvrdnjama sagovornika Pressa RS, savršeno odgovara prebogatim gazdama Al Džazire, koji žele da privuku što više gledalaca.

Nakon što je Al Džazira prije desetak dana za 2,3 miliona maraka kupila propalu sarajevsku televiziju NTV 99, prije osam dana raspisan je konkurs za generalnog direktora balkanske Al Džazire. Iako za ovim mjestom vlada prava pomama među brojnim uglednim novinarskim imenima s područja bivše Jugoslavije, kao prvi favorit za mjesto čelnog čovjeka nove regionalne medijske imperije isplivao je Goran Milić, koji se kao nemusliman savršeno uklapa u koncept vlasnika televizije iz Katara i imidž koji oni ovde žele da grade, otkrivaju sagovornici Pressa.

Ističući da će balkanska podružnica „arapskog CNN-a", koja bi zvanično trebalo da počne s radom početkom sljedeće godine, za početak zaposliti stotinak ljudi, od čega će polovinu činiti poznata novinarska imena iz Srbije, Hrvatske i BiH, izvori Pressa RS tvrde da se od medijskih zvijezda s prostora BiH kao sigurna „pojačanja" najčešće pominju imena Bakira Hadžiomerovića, urednika i voditelja političkog magazina „60 minuta" Federalne televizije, i Zekerijah Smajić, popularni novinar predratne Televizije Sarajevo.

"Smajić je sve do prije nekoliko dana važio za najozbiljnijeg kandidata za mjesto generalnog direktora. Međutim, kada se u trku uključio i Goran Milić, njegove šanse su drastično opale - tvrde isti izvori.

Da je priča o novom Milićevom „medijskom transferu" i povratku u Sarajevo utemeljena indirektno potvrđuje i još aktuelni urednik HTV-a. Iako nije želio izričito da prizna da priprema prelazak na balkansku Al Džaziru, Goran Milić za Press RS nije želio ni da odbaci takvu mogućnost.

"Na internetu sam video konkurs za generalnog direktora „Al Džazira-Balkansa", ali nije tačno da sam podnio kandidaturu. Što se mene tiče, pokretanje regionalnog televizijskog programa Al Džazire je mudar poslovni potez. Vlasnici ove medijske kuće sasvim sigurno mogu da računaju da će biti gledani na području koje ima tridesetak miliona ljudi, a u pravoj „gužvi pred golom" koja vlada na ovdašnjoj medijskoj sceni jedan igrač više ili manje nikom neće smetati ", kaže Milić.

Komentarišući definitivni dolazak Al Džazire na medijsku scenu BiH, predsjednik Udruženja novinara RS Brane Božić smatra da je riječ o potpuno legitimnom poslovnom potezu u eri globalizacije.

"Besmisleno je buniti se protiv toga. Projekat balkanske Al Džazire ozbiljno se zahuktao i više nema sumnje da su krenuli u osvajanje ovih prostora. Donedavno sam smatrao da oni nemaju ozbiljne planove kada je riječ o ovim prostorima. Međutim, sada je jasno da su krenuli u medijsko osvajanje Balkana i jugoistočne Evrope. To sigurno ima veze sa neoosmanizmom, odnosno sa veoma izraženim aspiracijama Turske na ove prostore i predstavlja dio globalne ekspanzije istoka ka zapadu ", smatra Božić.

On dodaje da je potpuno siguran da će uz pomoć novca i uticaja koji Al Džazira već ima širom planete, ova televizijska kuća napraviti i ozbiljnu priču u BiH, ali i u cijeloj jugoistočnoj Evropi.

"Al Džazira će sigurno kupiti najbolji kadar i napraviti kvalitetan program sa nizom „ekskluziva", jer ne treba zaboraviti da Al Džazira već dobija VIP pozivnice za najznačajnije događaje. Pri tome, oni neće krenuti u primitivnu ekspanziju i otvoreno zagovarati i zastupati nekakve proislamske ciljeve, već će to raditi veoma suptilno i dugoročno ", ocjenjuje Božić.

Profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Miodrag Živanović ocjenjuje da u izuzetno napetoj političkoj situaciji u BiH dolazak čuvene arapske medijske kuće neće donijeti ništa dobro.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE