• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi podaci CIK-a: Glasalo 55 odsto građana!

Glasanje još nije završeno u osam opština. Prema prvim podacima CIK-a, odziv birača je 54, 91 odsto.

 Prvi podaci CIK-a: Glasalo 55 odsto građana! Izvor: MONDO

Prema nepotpunim podacima, u BiH je do 19 časova glasalo 54,91 odsto glasača, u Republici Srpskoj 54,34, Federaciji BiH 55,1 i Brčko distriktu njih 63,58 odsto.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić rekla je da je izlaznost u nekim opštinama iznosila oko 80 odsto i više, u većini opština od 60 do 80 odsto, dok je u oko desetak opština odziv bila između 40 i 50 odsto. Najniži odziv glasača bio je na području opštine Zvornik 41, 68 odsto.

Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare CIK-a BiH u Sarajevu rekla da je u sedam diplomatsko-konzularnih predstavništava glasalo je 68 odsto registrovanih birača. "Ovi podaci govore da će BiH na ovim izborima imati najveći odziv glasača od 2002. godine", naglasila je Hadžiabdićeva.

Ona je naglasila da u 19 časova nisu zatvorena sva birališta u BiH, jer se na nekima od njih, posebno u većim opštinama, zatekao veliki broj birača. Prema njenim riječima, nakon 19 časova ostala su otvorena birališta u Zenici, Tuzli, Zvorniku, Tešnju, Nevesinju, Bugojnu i centru Sarajeva.

 Predsjednik CIK-a je rekla da tokom dana nije bilo značajnijih kršenja izbornog procesa.
"Od početka izborne šutnje do večeras u CIK je stiglo ukupno 52 pregovora. Od toga se na izbornu šutnju odnosi sedam prigovora, za njih pet je nadležan CIK, a za dva opštinske izborne komisije. Na povrede na biračkim mjestima odnosi se 45 prigovora i svi su u nadležnosti opštinskih izbornih komisija", navela je Hadžiabdićeva.

Nakon konferencije za novinare prikazana je video prezentacija "Izbori od 2002-2010".
Navodeći da je CIK primio pet prigovora za kršenje izborne tišine, od kojih je jedan iz nadležnosti opštinske izborne komisije, predsjednica CIK-a je objasnila da se prigovori odnose na podjelu propagandnog materijala i letaka u kojima se vrši uticaj na birače.

CIK-u je stiglo i pet prigovora o povredama procedura na biračkim mjestima, od kojih je samo jedan iz njegove nadležnosti, dok su ostali u nadležnosti opštinskih izbornih komisija.

Zabilježena je i tuča na biralištu u FBiH. Građani biraju članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske , poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u Narodnoj skupštini RS, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i u skupštinama kantona. A, šta političari očekuju pročitajte OVDJE.

Ko je trijumfovao prije četiri godine?

Peti put nakon rata građani BiH su 1. oktobra 2006. glasali na opštim izborima.

Izabrali su tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), članove parlamenta na državnom nivou, entitetske i kantonalne parlamente, kao i predsjednika i dva potpredsjednika u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Pobjednici opštih izbora tada bili su predstavnici SNSD-a, sa svim pojedinačnim kandidatima, i Stranka za BiH, kao i Haris Silajdžić. Najveći gubitnici bili su SDS, sa svim pojedinačnim kandidatima, male stranke i Sulejman Tihić, koji je izgubio trku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nebojša Radmanović iz SNSD-a je osvojio 287.675 glasova ili 53,26 odstoosto i time je izabran za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda.

Haris Silajdžić iz Stranke za BiH izabran je za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda. On je osvojio 62,80 odsto ukupnog biračkog tijela koje je glasalo za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije BiH, koji je dobio 39,56 odsto ukupnih glasova.

Prema objavljenim rezultatima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja broji 42 poslanika, 2006. godine su ušli: SDA sa devet mandata, Stranka za BiH sa osam mandata, SNSD sa sedam mandata, SDP BiH pet mandata, SDS i HDZ - Hrvatska koalicija-HNZ po tri mandata, Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 dva mandata, a po jedan mandat osvojile su Narodna stranka Radom za boljitak, BPS - Sefer Halilović, DNZ BiH, PDP RS i DNS.

Najveći broj članova Parlamenta FBiH dobila je SDA - 28 (23 direktna i pet kompenzacijskih mandata), iza koje slijedi SBiH s 24 (19 direktnih i pet kompenzacijskih mandata). SDPBiH je treća najjača stranka u Parlamentu FBiH jer ima ukupno 17 mandata - 13 direktnih i četiri kompenzacijska mandata.

Samo dvije koalicije su dobile više od pet mandata, a to su: HDZ – Hrvatska koalicija osam (7 + 1) i Hrvatsko jedinstvo (HDZ 1990, HSS, HDU) sedam (5 + 2). Ono što je interesantno jeste da su dvije stranke (DNZ i SNSD) i još jedna koalicija (Koalicija za jednakost – NHI i HSP Đapić dr. Jurišić) koje nisu uspjele preći izborni prag na nivou cijele FBiH dobile sveukupno četiri direktna mandata u izbornim jedinicama i tako povećale broj kompenzacijskih mandata koji se trebaju dati, i da je NSRB (Narodna stranka radom za boljitak), koja nije osvojila nijedan direktni mandat, prelaskom izbornog praga na nivou FBiH osvojila tri kompenzacijska mandata.

Narodna Skupština RS: SNSD je osvojio 41 mandat, SDS 17 mandata, PDP osam mandata, po četiri mandata imaju DNS i Stranka za BiH (imaće tri poslanika), a po tri mandata Socijalistička partija i SDA, dok SRS RS ima dva mandata i SDP BiH jedan mandat.

Za predsjednika i potpredsjednika RS glasao je 554.571 glasač. Milan Jelić (SNSD) izabran je za predsjednika s 271.022 glasa, a za potpredsjednike Adil

Osmanović (SDA) s 22.444 glasa i Davor Čordaš (HDZBiH – Hrvatska koalicija za jednakost) sa 4.598 glasova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE