• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Krajini

U organizaciji Odbora Vlade RS u Mrkonjić Gradu će biti obilježeno 15 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

 Godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Krajini  Izvor: MONDO

Na obilježavanju ove godišnjice najavljeno je prisustvo ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristovića.

Povodom ove godišnjice, Centar RS za istraživanje ratnih zločina podsjetio je da tokom agresije na zapadne dijelove RS, tokom ljeta i jeseni 1995. godine, jedinice Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane, Armije BiH i NATO-a nisu poštovale ženevske konvencije, nego su za sve vrijeme napada vršile teror i odmazdu nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima.

Evidentirano je stradanje pretežno starijih i nemoćnih ljudi, invalida, ubijeni su mnogi vojni zarobljenici, gotovo su uništeni svi privredni kapaciteti, kao i ogroman broj stambenih jedinica, veliki broj vjerskih objekata, škola, zdravstvenih objekata i drugih vrijednosti.

Iz Centra RS za istraživanje ratnih zločina ističu da je Hrvatska agresor jer su njene oružane snage uz pomoć NATO-a, bez razloga, okupirale dio teritorije RS koristeći kao izgovor Splitsku deklaraciju potpisanu 22. jula 1995. godine iako su već od jeseni 1994. godine aktivno dejstvovale protiv Vojske RS, a izvedena je i operacija "Oluja" i etničko čišćenje i tadašnje Republike Srpske Krajine.

Najveći broj zarobljenih vojnika i civila je sahranjen u masovnu grobnicu na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu.

U proljeće 1996. godine ekshumirano je 181 tijelo i ustanovljeno je da su mnogi civili i vojnici ubijeni iz neposredne blizine, tupim predmetima, da su mnogima bile vezane ruke.

U selu Surjan, u banjalučkoj opštini, pronađeni su ostaci spaljenih leševa osmoro civila, a ovakvih primjera je bezbroj o čemu svjedoče do sada izvršene ekshumacije.

Naselja su bila gotovo razrušena, opljačkana, a veliki dio materijalnih dobara odvezen van granica BiH, navodi Centar za istraživanje ratnih zločina.

Taj centar podsjeća da niko od potpisnika Splitske deklaracije (Alija Izetbegović, Franjo Tuđman, Haris Silajdžić i Krešimir Zubak) nije do sada procesuiran.

"Očekujemo od nadležnih tužilaštava, a prije svega Tužilaštva BiH da što prije uzme u razmatranje preuzete dokaze i procesuira odgovorne, a posebno potpisnike Splitske deklaracije, Silajdžića i Zubaka, kao i komandni kadar", kaže se u saopštenju Centra za ustraživanje ratnih zločina.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE