• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasarne krcate starom opasnom municijom?

Među zalihama Oružanih snaga BiH nalazi se visokorizično oružje i municija starija više od 50 godina, a koje je prijetnja za bezbjednost stanovnika BiH.

 Kasarne krcate starom opasnom municijom? Izvor: MONDO

Prema pisanju "Glasa Srpske", radi se o zalihama koje su u okviru programa "Opremi i obuči" SAD još 1996. godine donirale Federaciji BiH, a koji su kasnije uneseni u OS.

Prema standardima OSCE-a, sva municija koja je starija od 20 godina može se okarakterisati kao municija visokog rizika. Municija stara između 15 i 20 godina je municija srednjeg rizika, dok je ona koja ima manje od 15 godina i koja je u originalnom pakovanju, nižeg rizika, piše "Glas Srpske".

"Od ukupno donirane municije koja se trenutno nalazi u OS BiH oko 68 odsto nje je sa visokim rizikom, sa srednjim rizikom 31 odsto, a sa nižim rizikom samo jedan odsto municije. Već sljedeće godine neće biti nimalo municije donirane u programu "Opremi i obuči" koja je nižeg rizika", tvrdi "Glasov" izvor.

Na zalihama OS BiH nalaze i donirani raketni motor proizveden 1953. godine, zatim 40-milimetarski "bofor" proizveden 1955. godine, municija za 90-milimetarski bestrzajni top proizvedena 1956. godine, municija za 155-milimetarski top proizveden 1970. godine, kasetna punjenja čija se starost i ne zna, kao i mnoštvo municije čija istorija nije poznata i tako redom.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac kaže da su donirana sredstva SAD išla preko bivšeg federalnog Ministarstva odbrane i da su "vjerovatno ili donatori sakrili činjenicu da je municija visokorizična ili su nadležni u tom ministarstvu i sami tada sakrili tu činjenicu".

"Očigledno je da su u BiH unijeli visokorizičnu municiju i da, krijući se iza priče da pomažu BiH, nisu imali dobre namjere. Ta municija se čuva i naravno dok se ne uništi mi moramo angažovati i sredstva i kadar na čuvanju što predstavlja trošak. Sva ta municija kao i naoružanje koje je donirano u programu "Opremi i obuči" biće uništena, delaborisana, donirana ili prodata i SAD su za tu namjenu obezbijedile 1,5 miliona dolara, dok će sredstva koja se dobiju od toga ići Ministarstvu odbrane BiH. Već je po tom programu uništavanja uništeno oko 3.000 pušaka", kazao je Marjanac.

Dodao je da je trenutno u toku pregled skladišta naoružanja i municije u BiH i da je poslije pregleda oko polovine njih ustanovljeno da treba uništiti 3.000 tona municije, te da će poslije kompletnog pregleda vjerovatno biti još 5.000 tona municije koja je visokorizična i koju treba uništiti.

Marjanac kaže da će, prema procjenama, oko 65 odsto viška koji će se ustanoviti poslije pregleda skladišta, moći da se proda.

"Sredstva od te prodaje moraće se raspoređivati prema dogovorenom principu - 20 odsto Ministarstvu odbrane BiH, a 80 odsto entitetu iz koga su u zajedničke OS BiH unesena ta sredstva", rekao je Marjanac.

Istakao je da će za tu namjenu morati biti raspisana po dva tendera, te ako se kupac ne javi, sredstva koja se označe kao višak takođe će biti uništavana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE