• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pao dogovor SNSD-a i SDS-a!

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) utvrdili su platformu o usaglašenom djelovanju u zajedničkom organima BiH!

 Pao dogovor SNSD-a i SDS-a! Izvor: MONDO

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) utvrdili su platformu o usaglašenom djelovanju u zajedničkom organima BiH, kojom se deklarišu da će na najbolji mogući način zajedno štititi ustavnu poziciju RS, njen teritorijalni integritet i ustavno-pravni suverenitet, zasnovan na Ustavu RS i Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma.

Platformu su danas parafirali lideri ovih stranaka Milorad Dodik i Mladen Bosić i ovaj dokument će biti upućen organima obje stranke na usvajanje.

U platformi se ističe da stranke ne prihvataju da promjene Ustava BiH zadiru u dejtonske nadležnosti RS i mehanizme zaštite njenih interesa, te naglašavaju da dosadašnji prijedlozi poput "aprilskog paketa", "butmirskog paketa" i "prudskog sporazuma", ne mogu biti polazna osnova za buduće razgovore.

Ovaj dokument nalaže da ne može biti daljeg prenosa nadležnosti i da je potrebno preispitati svrsishodnost svih do sada neustavno prenesenih nadležnosti.

SNSD i SDS se u platformi deklarišu da će u zajedničkom organima BiH, a naročito u Parlamentarnoj skupštini, usaglasiti sve stavove o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa za RS.

Dodik je rekao da ovaj dokument sadrži bazično opredjeljenje dvije stranke da u BiH bude formirana vlast tako što će se uvažavati realnosti i ustavni poredak.

"BiH je državna zajednica. Osnovni faktori subjektiviteta i suvereniteta na ovim prostorima su entiteti i tri konstitutivna naroda, a ne BiH. BiH je zajednica dva entieta i tri naroda", naglasio je Dodik, istakavši da je za stranke primarna politička pozicija entiteta i srpskog naroda koji predstavljaju ove političke partije.

Prema njegovim riječima, ove stranke žele da u cjelosti provode Dejtonski sporazum koji je predvidio da u BiH postoje strane, od kojih je jedna RS.

''Sada se prvi put pojavljujemo kao strana i idemo jedinstveno u BiH sa jasnim stavovima da provodimo Dejton i ne sporimo devet nadležnosti BiH, ali sve one silom nametnute sporimo", rekao je Dodik, poručivši da će biti tražene određene redukcije tih nadležnosti koje su otete iz RS i nasilno prenesene na nivo BiH.

Dodik je istakao da je osnovno opredjeljenje SNSD-a i SDS-a da bude spriječen dalji prenos nadležnosti, dodavši da su stranke opredijeljene za evropski put BiH, kao državne zajednice.

"Opredijelili smo se da provedemo odluku Suda u Strazburu u slučaju `Sejdić - Finci`. Naš dogovor je u vezi toga već postignut i spremni smo da tu izmjenu završimo što je prije moguće", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao da bilo kakve promjene Ustava šireg obima, koje će sigurno ''biti težnja drugih'', moraju proći referendumsku proceduru u RS koja će biti provedena i o pridruženju BiH NATO savezu.

"To ne obavezuje BiH, ali obavezuje nas, a mi smo dio BiH, koja ne može donijeti odluke ako u tome nije RS", napomenuo je Dodik.

On je istakao da su se SNSD i SDS opredijelili da nastave politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Dodik i Bosić naglasili su da u platformi ništa nije upereno ni protiv koga i da žele da razgovaraju sa legitimnim predstavnicima druga dva naroda.

"Sasvim je normalno da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ne može da pripadne Srbima, jer je do sada bio Srbin. Želimo da zadržimo princip rotacije, jer ako uvedemo neki drugi, onda to znači da smo trajno izgubili šansu da dobijemo to mjesto", rekao je Dodik, dodavši da za ove stranke nije prihvatljivo da se ustavnim promjenama formira vlada BiH.

Dodik je naglasio da, ukoliko bi RS dobila tri mjesta u Savjetu ministara, dva će pripasti SNSD-u i jedan SDS-u, a ukoliko bude četiri dobiće po dva.

Bosić je naglasio da su stranke sva otvorena pitanja uspjele da razriješe i da su došle do konačno usaglašenog teksta koji će biti ponuđen organima stranaka na usvajanje.

"Ubijeđeni smo da će organi prihvatiti ovaj dokument koji, što se tiče SDS-a, sadrži sve osnovne postavke stranačkih političkih ciljeva kada je u pitanju djelovanje i odnos prema BiH iz RS", rekao je Bosić.

On je naglasio da ovaj dokument nije usmjeren ni protiv koga i da nema za cilj da oteža stvaranje vlasti na nivou BiH, već da se izađe sa jasnim stavovima i da se svim ostalim strankama ponudi da izađu u zajedničkom nastupu, da se naprave institucije koje bi bile u funkciji građana.

"Očekujemo da se u najkraćem roku otvore razgovori i ostalih političkih faktora u BiH. Očekujemo sastanak SNSD-a i SDP-a, odnosno Dodika i (lidera SDP-a Zlatka) Lagumdžije. Smatramo da je važno otvoriti čitav politički prostor, a da oni koji uslovima i stavovima blokiraju proces implementacije izbora ne rade ništa dobro za građane u BiH", rekao je Bosić.

On je naglasio da je ovaj zajednički nastup pokušaj da se napravi neka nova, jasnija politička klima, koja će funkcionisati u dogovoru, a ne u suprostavljanju raznih strana.

"Svjedoci smo da postoji dogovor među partnerima u FBiH, prije svega SDP-a i SDA. Očekujemo da će i kod hrvatskih političkih stranaka doći do ukrupnjavanja i dogovora. U najskorije vrijeme očekujemo završetak pregovora o formiranju vlasti", napomenuo je Bosić.

Ukoliko neki od faktora budu imali namjeru da blokiraju formiranje vlasti, Bosić kaže da će to biti nova politička javnost prema kojoj bi i SNSD i SDS zauzeli stavove.

Platforma se sastoji od šest tačaka i aneksa kojim je razrađen njen princip.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da tokom današnjeg razgovora sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem nije bilo priče o saradnji ovih stranaka na nivou Republike Srpske, ali da to nije "zatvorena priča".

„Nismo zatvorili priču o saradnji na nivou Srpske, ali ona ovih dana nije bila tema naših razgovora, već samo Platforma o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u zajedničkim organima BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da SNSD nastavlja saradnju sa DNS-om, kao i SDS sa PDP-om.

Lider SDS-a Mladen Bosić je potvrdio nije bilo riječi o saradnji sa SNSD-om u Srpskoj.

"SDS je po izbornim rezultatima opozicija i mi ćemo prihvatiti da je to tako i nastupati kao opozicija u parlamentu Srpske. Što se tiče razgovora o saradnji opozicije i vlasti u toku političkog života u narednom četvorogodišnjem mandatu, vjerujem da će se promijeniti odnosi u interesu građana, odnosno da će se ovdje uspostaviti neka nova relacija između opozicije i vlasti", najavio je Bosić.

On je izrazio uvjerenje da će RS "sazrijevati" u narednom periodu i da će doći do normalnijih odnosa na političkoj sceni RS.

"To ne znači da ćemo mi podržavati ono što vlast bude radila, naprotiv, bićemo žešći kritičari nego u prethodnom periodu", rekao je Bosić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE