• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD i SDS za zatvaranje OHR-a

U zajedničkoj platformi SNSD i SDS, između ostalog, navode da je potrebno zatvoriti OHR i druge oblike međunarodne uprave u BiH.

 SNSD i SDS za zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) smatraju da je domaćim institucijama neophodno vratiti puni demokratski kapacitet da bi odgovorno vršile vlast, a zatvoriti OHR i druge oblike međunarodne uprave u BiH, navodi se u Platformi o usaglašenom djelovanju u zajedničkom organima BiH ove dvije stranke.

"Stranke su saglasne da je period upotrebe `bonskih ovlašćenja` završen, te da svim licima kojima su neargumentovanim odlukama visokog predstavnika oduzeta ili ograničena ljudska prava - ona treba odmah da budu vraćena", ističe se u Platformi.

Ove političke partije smatraju da na svaki eventualni pokušaj neustavnog djelovanja i ugrožavanja položaja RS treba pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalog i entitetskog interesa.

SNSD i SDS su saglasni da treba otvoriti niz pojedinačnih pitanja i politika, te tražiti bolja rješenja, "uključujući, ali ne ograničavajući se na raspodjelu državne imovine, nepokretnu vojnu imovinu, popis stanovništva u BiH, snabdijevanje Brčko distrika električnom energijom, sistem odbrane i Oružanih snaga BiH, sistem indirektnih poreza".

"Treba otvoriti i tražiti bolja rješenja i za sistem pravosudnih insitutcija BiH, uključujući Visoki sudski i tužilački savjet, Sud i Tužilaštvo BiH, izborni sistem, funkcionisanje i organizaciju sistema vođenja spoljne politike, probleme u traženju nestalih lica iz proteklog rata, funkcionisanje zajedničkih sistema, korporacija i agencija kao što su RTV sistem u BiH, Regulatorna agencija i `Elektroprenos`", navodi se u Platformi.

Aneksom Platforme razrađeni su principi da treba preispitati i promjene rješenja u sistemu indirektnog oporezivanja, a naročito zastupljenost i odlučivanje iz RS u Upravi za indirektno oporezivanje, zatim u sistemu raspodjele sredstava od indirektnih poreza, sistemu raspodjele sredstava između nivoa vlasti u BiH i stope poreza na dodatnu vrijednost.

Budžet BiH mora biti rezultat usaglašene politike sa Republikom Srpskom i ne može se povećavati na njenu štetu.

Stranke su saglasne da izmjene načina odlučivanja u Savjetu ministara BiH, koje su nametnute odlukom visokog predstavnika 2007. godine, treba izmijeniti i vratiti u prethodno stanje.

SNSD i SDS su saglasni da je u oblasti odbrane krajnji cilj demilitarizacija BiH, a u kratkoročnim politikama zahtijeva se dalja redukcija veličine Oružanih snaga BiH s ciljem racionalnijeg finansiranja.

Ove dvije stranke konstatuju da je reforma pravosuđa u BiH neuspio projekat, opredijeljene su za donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, a saglasne su da se preispita i promijeni sistem organizovanja i odlučivanja u oblasti tražena nestalih, jer postoji nezadovoljstvo radom Insituta za traženje nestalih BiH.

U Platformi je izraženo i nezadovoljstvo vođenjem spoljne politike BiH, zbog čega stranke traže krupne promjene u Ministarstvu inostranih poslova BiH i da odlučivanje u ime BiH u Savjetu bezbjednosti i UN i drugim međunarodnim organizacijama bude isključivo na osnovama prethodno postignutog konsenzusa u Predsjedništvu BiH i ovom ministarstvu.

Pitanje raspodjele državne imovine treba rješavati prema teritorijalno-funkcionalnom principu, ne narušavajući postojeća prava RS, navedeno je u Platformi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE