• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Građani odlučuju o sudbini Srpske

U slučaju bilo kakvih pokušaja promjene statusa RS, legitimno i legalno pravo njenih građana je da samostalno odluče o svojoj sudbini.

 Kuzmanović: Građani odlučuju o sudbini Srpske Izvor: MONDO

Ovo je u intervjuu Srni istakao odlazeći predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović.

"Kakva će ta odluka biti zavisi od stava građana, jer je Srpska i nastala kao izraz njihove volje, a prevashodno volje Srba", naglasio je Kuzmanović.

On u budućnosti vidi Republiku Srpsku kao stabilnu federalno-konfederalnu jedinicu složene države BiH, koja samostalno odlučuje o svim pitanjima iz svoje nadležnosti i kao faktor koji aktivno učestvuje u donošenju odluka na nivou države.

Kuzmanović je naveo da su odlučno odbačeni svi pokušaji promjene Ustava, a u Narodnoj skupštini, na njegov prijedlog kao predsjednika Republike, usvojena je Deklaracija o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH. Ta Deklaracija ostaje politički i institucionalni okvir u kojem će se kretati predstavnici Republike Srpske pri budućim razgovorima o promjenama Ustava.

"Jasno smo poručili domaćim, ali i određenim stranim faktorima, da ne pristajemo na radikalne promjene Ustava i da nećemo i ne možemo prihvatiti bilo kakvu promjenu ustavnog položaja Srpske, odnosno promjenu sistema odlučivanja na nivou BiH" - istakao je Kuzmanović i dodao da jer rezultat takve politike činjenica da više niko realan i relevantan, bilo da je riječ o domaćim ili stranim predstavnicima, ne govori o ukidanju Srpske, a da se stavovi njenih predstavnika uvažavaju i poštuju.

Istovremeno, nastavljena je demokratizacija društva i ispunjavanje uslova neophodnih za dalje evropske integracije BiH, što je dalo dodatni legitimitet stavovima Srpske i potvrdilo odgovornost i efikasnost njenih predstavnika i institucija.

"Na ekonomskom planu, uprkos svjetskoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, koja je uticala i na situaciju u našem društvu, uspjeli smo da sačuvamo makroekonomsku i fiskalnu stabilnost" - ocijenio je Kuzmanović.

Odlazeći predsjednik Republike Srpske poručio je da Srpska nije protiv racionalnih i objektivnih promjena, ali jeste protiv promjena koje bi značile umanjivanje njenih nadležnosti i otvaranja mogućnosti da o interesima i budućnosti Srpske odlučuju drugi.

Kuzmanović je ocijenio da je postojanje i djelovanje OHR-a, u sadašnjem obliku, protivno ne samo interesima Republike Srpske nego i BiH u cjelini. Zbog toga je rukovodstvo Srpske insistiralo i insistira i dalje da se OHR što prije transformiše u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije.

On smatra da su odnosi u regionu, generalno gledajući, bolji nego ikada prije i da je takva situacija rezultat nastojanja regionalnih lidera, uključujući i predstavnike Srpske, da okrenu novu stranicu u istoriji odnosa država i naroda sa prostora bivše SFRJ.

Kad je riječ o odnosima Republike Srpske i Srbije, Kuzmanović ističe da nema sumnje da su oni bili i ostali bratski i prijateljski. Istovremeno, na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, uspostavljena je saradnja na ekonomskom, naučnom, kulturnom, obrazovnom i zdravstvenom i brojnim drugim poljima, koja je dala konkretne rezultate u vidu realizaciju brojnih zajedničkih projekata.

"Odnosi Republike Srpske i Hrvatske, takođe, su poboljšani, naročito nakon posjete predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Srpskoj" - izjavio je Kuzmanović.

Odlazeći predsjednik Republike Srpske upozorava da je terorizam postao jedan od globalnih problema i da BiH nije pošteđena ove opasnosti.

"Nema sumnje da je tzv. vehabijski pokret postao potencijalno uporište određenih pojedinaca koji smatraju da je njihova interpretacija religije i njene uloge u društvu jedino ispravna i koji pokušavaju da svoje stavove nametnu drugima, koristeći pri tome nasilne metode" - naveo je Kuzmanović.

Kako to izgleda u praksi, kaže Kuzmanović, mogli smo da se uvjerimo prilikom terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. "Nije slučajno što je za metu napada izabrana upravo policijska stanica. Očigledno je da je to bio napad na institucije države, u ovom slučaju upravo na one institucije koje treba da zaštite građane od terorističkih napada. Odgovor vlasti treba da bude odlučan, efikasan i sveobuhvatan, jer je to pravi način da se spriječi eskalacija terorističkih aktivnosti", istakao je Kuzmanović u intervjuu Srni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE