• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mur impresioniran liderima RS

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderik Mur rekao je da je impresioniran akcentom i sviješću predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 Mur impresioniran liderima RS Izvor: MONDO

Mur je za "Glas Srpske" rekao da veoma poštuje Dodikov naglasak na evropskoj budućnosti RS, ekonomskim temama i potrebom za borbom protiv korupcije.

Govoreći o mogućnosti transformacije OHR-a, Mur je rekao da je logično da bi OHR jednom trebalo da napusti BiH, a to će biti kada BiH krene pravim putem, putem ka Evropi i evroatlantskim integracijama.

"Pravi put podrazumijeva jačanje institucija koje su sposobne da se nose sa velikim izazovima i koje mogu da mijenjaju ono što je potrebno u vezi sa ekonomijom, nezaposlenošću, korupcijom, organizovanim kriminalom. Tada više neće biti potrebe da OHR ostane. Naša želja, u svakom slučaju, jeste da taj cilj bude postignut. Ako dođe do toga, mi iz OHR-a ćemo otići, a stanovnici će moći biti ponosni na ono što su postigli", smatra Mur.

On je izrazio uvjerenje da postoji velika mogućnost da OHR koegzistira i radi zajedno i na istoj strani sa predstavnicima EU u BiH.

Mur je rekao da bi OHR volio da vlasti u BiH budu formirane što je prije moguće, a razlog za to su brojni izazovi sa kojima treba da se suoče.

"Treba se naglasiti da bez obzira na političke ciljeve i blokove koji su formirani, najvažnije je da sve vlade imaju obavezu da se zalažu za interese stanovnika. A stanovnici BiH, prema mom mišljenju, nakon što sam pročitao brojna mišljenja i putovao širom zemlje, veoma su jedinstveni u onome šta žele. Oni žele ono što žele svi ostali - bolji život za sebe i njihove porodice. Stanovnici BiH su Evropljani, ali oni žele da postanu punopravni članovi evropske porodice i to bi trebalo da dobiju. Nadam se da će i političari težiti tome", rekao je Mur.

Na pitanje ima li nešto protiv da lider HDZ-a BiH Dragan Čović bude na čelu Savjeta ministara BiH, jer bi i po rotaciji predsjedavajući trebalo da bude predstavnik hrvatskog naroda, Mur je rekao da nema nikakvih ličnih pitanja između Čovića i njega.

"Nemam normativnih predrasuda, samo pratim činjenice onakve kakve su i kako ih razumijem. Prva činjenica je to da je visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2005. godine zabranio Čoviću da učestvuje u određenim segmentima političkog života u BiH i da obavlja određene funkcije. Druga je to da je ta zabrana još na snazi, jer niti jedan visoki predstavnik poslije njega nije ukinuo tu zabranu. Treća činjenica je da je Čovićev slučaj, kao i neki drugi, još u razmatranju. Visoki predstavnik Valentin Incko je svjestan toga i samo on može da donese konačnu odluku", kaže Mur.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE