• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugrožena ćuprija na Drini

Vodostaj Drine u Višegradu naglo je porastao jutros od 5.00 časova i poplavljeni su svi stubovi Mosta Mehmed paše Sokolovića.

 Ugrožena ćuprija na Drini Izvor: MONDO

Ovo je maksimalan vodostaj Drine u Višegradu od 1896. godine kada je bio veliki potop.

Trenutno nedostaje pola metra da se voda izlije iz korita Drine ispod Hidroelektrane "Višegrad" u naselje Dušče, gdje preti opasnost da presječe put Višegrad - Mjesna zajednica Drinsko.

Šef proizvodnje na Hidroelektrani "Višegrad" Vukota Jojić rekao je da je protok vode u 13.00 časova kroz pregradnu branu bio 2 400 metara kubnih u sekundi, što je rekord od kako ovaj objekat postoji.

Jojić pojašnjava da se očekuje još udarnih talasa na Drini i njenim pritokama pa će protok vode u večernjim časovima iznositi čak 3 000 metara kubnih u sekundi.

Prema njegovim riječima, na protoku vode od 2.800 metara kubnih u sekundi oglasiće se sirene nizvodno od Hidroelektrane koje će upozoravati stanovništvo na opasnost od poplava.

Sve tri turbine na elektrani Višegrad rade maksimalnom snagom od 315 megavata.

Na terenu su načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović, njegov zamjenik Vinko Droca i članovi Štaba Civilne zaštite koji rade na sprječavanju eventualnih poplava.

Rijeka Drina je na pola kilometra nizvodno od Višegrada poplavila put Višegrad - Drinsko, tako da je deset sela ove mjesne zajednice odsječeno od svijeta.

Oko 13.30 časova oglasio se sistem sirena za uzbunjivanje "Hidroelektrane Višegrad" zbog opasnosti nizvodno od brane prema Bajinoj Bašti.

Drina prijeti da presječe i magistralni put Ustriprača - Višegrad, u blizini Ćuprije na Drini.

Više od pedeset kuća u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda je poplavljeno, stanovništvo se iseljava, a mnogi od njih nisu uspjeli da spase ništa od imovine, javlja izvještač Srne.

Dalibor Nešković, komandant Opštinskog štaba Civilne zaštite, kaže da je riječ o nezapamćenom plavnom talasu.

"Iz `Hidroelektrana na Drini` u Višegradu dobili smo informaciju da bi i Hidroelektrana `Mratinje` trebalo da ispusti velike količine vode iz jezera Piva", kaže Nešković i ocjenjuje da bi taj plavni talas mogao ugroziti sva naselja uz Drinu.

Ovo je treća poplava u ovoj godini u naselju Donja Sopotnica u Novom Goraždu.

Vatrogasci i jedinice Civilne zaštite od juče su na terenu, cijelu su noć proveli pomažući stanovništvu da se iseljava iz kuća.

U mjestu Kopači kod Novog Goražda usljed rasta Drine ugroženo je šest domaćinstava i ako rijeka nastavi da raste biće potrebno evakuisati ih.

Podzemne vode počele su da plave naselje Jezerina u Bileći zbog čega je u toku evakuacija stanovništva i imovine iz dvadesetak kuća, izjavio je Srni Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite.

Pretpostavlja se da će ovo naselje do večeras biti potpuno poplavljeno.

Doder je nakon obilaska ugroženih područja u Bileći rekao da je u opštini obezbijeđen prihvatni centar za stanovništvo i njihovu iseljenu imovinu, te da se čine veliki napori kako bi se pomoglo ljudima koji su i u januaru zbog poplave bili iseljeni iz kuća.

On je podsjetio da su procijenjene štete od poplava u januaru u naselju Jezerine iznosile 1.300.000 maraka, od čega je Vlada do sada stanovništvu isplatila oko 550 000 maraka.

Zbog nemogućnosti saniranja stambenih objekata koji su tada uništeni, neke porodice još se nisu vratila u svoje domove, koji sada ponovo plave.

Na području opštine Trebinje zabilježen je rast nivoa vode u Popovom polju, dok u Petrovom polju stagnira.


Kuće za sada nisu ugrožene, ali se situacija prati i pripadnici Civilne zaštite u stalnom su kontaktu sa stanovništvom na ugroženom području. Na više mjesta, usljed izlivanja vode, prekinute su saobraćajnice, ali to ne stvara veće probleme pošto se koriste alternativni putni pravci.

Doder je juče sa saradnicima posjetio ugrožena područja i održao radni sastanak sa Odsjekom za Civilnu zaštitu opštine Trebinje, na kojem je sagledana trenutna situacija i zaključeno da sve raspoložive snage budu u pripravnosti, da se situacija neprekidno prati, te da blagovremeno budu preduzete potrebne mjere.

Visina vode na magistralnom putu Nevesinje - Gacko, koji je od jutros zatvoren za sva vozila zbog izlivanja Zalomke, veća je od jednog metra, saznaje Srna u preduzeću "Nevesinje-putevi".

S obzirom da kiša neprekidno pada već 48 časova, a meteorolozi najavljuju da će padati i u narednim časovima potpuno je neizvjesno kada će saobraćaj na ovoj dionici biti normalizovon.

Zalomka se izlila na četiri mjesta.

Poplavljeno je više kuća u selu Budisavlje, a neke porodice su se već iselile. Zalomka se izlila i u rejonu sela Biograd, pa je više kuća odsječeno i do njih je nemoguće doći.

Zalomka je potopila i most "Pokosac" pa su sela Grabovica, Krekavice, Podgrđe i Šipačno potpuno odsječena od centra opštine Nevesinje.

Usljed obilnih kišnih padavina pojavile su se bujice i podzemne vode koje građanima pričinjavaju ogromne štete na stambenim i pomoćnim objektima. U selu Bijenja i Humčani poplavljeno je više kuća, štala i pomoćnih objekata, a u ova mjesta moguće je stići samo iz pravca Kifinog Sela.

U gradskom području Nevesinja, voda je ušla u podrume stambenih zgrada i privatnih kuća, a potopljene su i ulice, parkovi i dvorišta. Najteža situacija je u gradskom području u naselju Kilavci.

Voda iz jezera Alagovac sa koga se građani Nevesinja snabdijevaju vodom za piće zamućena je zbog velikog dotoka, pa odgovorni iz preduzeća "Vodovod" upozoravaju da je vodu prije upotrebe obavezno potrebno prokuvati.

U ovom dijelu Republike Srpske u posljednja 24 časa palo je 115 litara kiše, a za 20 dana novembra čak 520 litara kiše po metru kvadratnom.

Ovolike količine padavina ne pamte ni najstariji stanovnici ovog kraja, pa posljednje poplave porede sa onim koje su Hercegovinu zadesile davne 1934. godine.

Iz opštine Nevesinje pozivaju građane i predstavnike mjesnih zajednica da se organizuju i zaštite svoju imovinu, te pokažu solidarnost kada je riječ o starim i iznemoglim licima.

Protok Drine od jutros je povećan za 120 metara kubnih u sekundi i trenutno iznosi 1 800 metara kubnih, rekao je Srni Drago Ristić, šef Odsjeka Civilne zaštite Bijeljina.

To se odrazilo i na povećanje vodostaja Drine, koji trenutno iznosi 548 centimetara sa tendencijom daljeg rasta, pa se očekuje veće izlivanje i plavljenje.

Ristić je upozorio da se od 11.30 časova iz Bajine Bašte ispušta 2 500 metara kubnih vode u sekundi, što je juče i najavljeno, ocjenjujući da će ako taj protok dođe to biti jedno od većih plavljenja u posljednjih 15 godina.

On je dodao da dolazak protoka zavisi i od toga koliko u hidrocentrali Zvornik budu mogli akumulirati vodu.

Ristić je podsjetio da je su pod vodom vikend naselje Amajlije, priobalni dio Janje, kao i dio Popova i Međaša, navodeći da je stanovništvo priobalnih dijelova na području opštine Bijeljina blagovremeno upozoreno da ukloni materijalna dobra.

Prema njegovim riječima, u porastu je i nivo Save koji trenutno iznosi 552 centimetra, ali je još ispod nivoa od redovne odbrane od poplava.

Ristić je dodao da su i lokalne rječice - Lukavac, Janja i Gnjica u porastu, ali da još nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Rijeke Čehotina i Bistrica izlile su se usljed obilnih kiša koje u Foči padaju 10 dana.

Čehotina koja protiče kroz centar grada izlila se od stadiona Fudbalskog kluba "Sutjeska" do naselja Donje polje.

Zabranjen je prolaz preko pješačkog mosta koji povezuje Osnovnu školu "Sveti Sava" sa naseljem Donje Polje, gdje je voda već ušla u sve garaže zgrada sa više od 60 stanova.

Uznemireni građani spasavaju sve što se može spasiti, izvlače automobile, a vlasnici stanova u suterenu i prizemlju strahuju, jer nivo vode raste iz sata u sat.

Na terenu si pripadnici Civilne zaštite, teritorijalne vatrogasne jedinice i policije.

Stanje je još kritičnije u rudarskom naselju Miljevina, 12 kilometara jugozapadno od Foče, gdje je Bistrica poplavila 31 stan u četiri stambene zgrade.


Bujica je poplavila i trafo-stanicu koja napaja Miljevinu električnom energijom, pa ovo naselje nema struju od juče, kao ni vodu za piće.

Srna nezvanično saznaje da je kritični nivo dostigla i Hidroelektrana Mratinje, 30-ak kilometara uzvodno od Foče u Crnoj Gori. Strahuje se da bi ako vodeni talas iz ove akumulacije bude rastao mogao da ugrozi sva naselja nizvodno prema Foči i dalje prema Goraždu.

Niko od zvaničnika nije se oglasio.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE