• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U trci za odbornike 26 poslanika NSRS, i pet ministara u Vladi RS

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Na predstojećim Lokalnim izborima kandidati za odbornike su i 26 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, kao i pet ministara u Vladi RS, dok se osam poslanika u Skupštini kandidovalo za gradonačelnike u matičnim opštinama i gradovima u RS.

 ministri poslanici kadnidati odbornici  Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Opšte je poznato da su se svi oni kandidovali znajući u startu da će mandat, ukoliko ga osvoje na predstojećim izborima, morati dati na raspolaganje stranci, ili se odreći mandata u NSRS, ili funkcije ministra.

Kada su u pitanju ministri, kandidati za odbornike na predstojećim izborima su Sonja Davidović (SPS) , aktuelni ministar porodice, omladine i sporta RS, Senka Jujić (DNS), ministar uprave i lokalne samouprave, Duško Milunović (SP), ministar rada i boračko invalidske zaštite, Đorđe Popović (DNS), ministar saobraćaja i veza i Vjekoslav Petričević (NDP), ministar privrede i preduzetništva.

Pomenuti poslanici i ministri koji su kandidati za odbornike su uglavnom nosioci listi, mada ima i onih koji su na samom začelju.

Nosilac liste PDP na lokalnim izborima Banjaluci je narodni poslanik, Jelena Trivić, dok je njen kolega iz skupštinskih klupa Draško Stanivuković kandidat za gradonačelnika. Šef Kluba PDP u NSRS, Perica Bundalo je takođe nosilac liste na lokalnim izborima u rodnoj Kozarskoj Dubici.

Na lokalnim izborima kandidati su i narodni poslanici SDS-a: Darko Babalj, Milan Tubin, Nebojša Vukanović, Tomica Stojanović, Zoran Vidić i Željko Babić. Iz SNSD to su Igor Žunić, Miroslav Vujičić, Mladen Popović, Nedeljko Ćorić, Mara Milošević, Milutin Tasovac, dok su na lokalnim listama i poslanici DNS-a, Dane Malešević, Darko Banjac, Slavko Gligorić, Diko Cvjetinović.

Možda će vas zanimati

Obje frakcije socijalista u NSRS takođe imaju predstavnike na lokalnim izborima, a to su Goran Selak, Andrea Dorić (SPS RS), a Srđan Todorović i Risto Marić iz SP-a su kandidati za načelnike opština u Doboju odnosno Modriči.

Politički analitičar Tanja Topić kaže da se ovim kandidaturama obmanjuju građani posebno kada je riječ o onima za lokalne parlamente. 

''Tu obmanu partije svjesno čine kako bi prepoznatljivi kandidati osvojili glasove za neke druge manje znane. Logično je da oni neće zamijeniti fotelje entitetskog parlamenta za lokalne," naglasila je Topićeva.

Kada se ta "obmana", nastavlja Topićeva, uporedi sa silnim izbornim prevara kojima smo svjedočili zadnjih dana, onda je ona "bezazlena."

"Dakle, ovo bi bio flert u odnosu na prevare," ističe Topićeva.

S druge strane, ističe naša sagovornica, oni koji su se kandidovali na mjesto gradonačelnika će te pozicije u slučaju pobjede sasvim sigurno i preuzeti.

"Tu stranke igraju na snažne pojedince za koje pretpostavljaju da uživaju ugled u lokalnim sredinama, da su prepoznatljivi što vam je uvijek prednost pogotovo ako ste u vlasti. Problem je ako javne resurse koristite u kampanji kupujući naklonost građana jer, zapravo, činite zlupotrebu svog položaja."

Tanja Topić ipak smatra da postojeći zakon ne treba mijenjati, jer bi, kako kaže, pojedincima bilo uskraćeno osnovno demokratsko pravo da se kandiduju, a ono na čemu treba raditi jeste osvješćivanje pojedinaca i društva kako bi prozreli političke manipulacije.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE