En Simons koja je godinama radila u Bakingemskoj palati kao osoblje, podijelila je kraljevski trik koji omogućava da njihovi peškiri godinama ostanu mekani, da zadrže moć upijanja i budu kao novi.

Muku sa peškirima muče mnoge domaćice. Sve žele da im peškiri budu meki i bijeli ali to nije uvijek lako postići. Međutim, od sada možete i vi imati tu dozu luksuza jer En Simons koja je godinama radila u Bakingemskoj palati kao osoblje, podijelila je kraljevski trik koji omogućava da njihovi peškiri godinama ostanu mekani, da zadrže moć upijanja i budu kao novi.
En je otkrila da održavanje peškira mekim i svježim znači da treba izbjegavati uobičajene greške u pranju i korišćenje preciznih tehnika sušenja.
Za razliku od mnogih domaćinstava gdje su peškiri preopterećeni deterdžentima i omekšivačima, kraljevsko domaćinstvo koristi minimalistički pristup da spriječi nakupljanje i ukočenost.
"Ljudi pretpostavljaju da dodavanjem više omekšivača čini peškire mekšim, ali zapravo tako samo gube sposobnost upijanja. U palati ga nikada ne koristimo na peškirima", rekla je En.
Rutina pranja peškira u Bakingemskoj palati ima 4 koraka
Pranje u bijelom sirćetu
Najveća greška u pramnju peškira jeste da ih preopteretimo deterdžentom i omekšivačem, koji zapravo oblažu vlakna i vremenom ih čine krutim.
Umjesto da koristi omekšivače, osoblje palate dodaje pola šolje bijelog sirćeta prilikom pranja, što uklanja nakupljen deterdžent i eliminiše nakupljene mirise. Pored toga, i bijelo sirće će omekšati peškire i spriječiti rast bakterija, što će ih održati svježim na duge staze.
"To je trik koji se godinama prenosi i funkcioniše bolje od bilo čega drugog što može da se kupi u prodavnici", rekla je En.
Protresi prije sušenja
Ona je takođe otkrila i jedan jednostavan, ali presudan korak a to je da se peškiri prije sušenja dobro istresu. Nakon pranja svaki peškir se pojedinačno dobro protrese da bi se olabavila vlakna, što takođe pomaže da peškiri ostanu svježi i meki.
Niska temperatura i teniske loptice
Osoblje palate nikada ne koristi visoku temperaturu kada suši peškire, jer to može da ošteti vlakna i da peškiri budu grublji.
Umjesto toga, mašina za sušenje je programirana na nisku temperaturu. Teniske loptice ili loptice za sušenje stavljaju se u bubanj sa peškirima jer na taj način sprečavaju stvaranje grudvica i povećavaju nježnost.
Iz mašine se peškiri vade kada su pomalo vlažni, a onda se dodatno suše na vazduhu jer i to omogućava bolju mekoću.
Pakovanje
Kraljevsko domaćinstvo ima striktno pravilo o pakovanju peškira kako bi se održala svježina i izbjegao taj vlažan miris.
Trik je u tome da se peškiri nikada ne pakuju dok su još topli iz mašine za sušenje jer na taj način zadržavaju vlagu. Umjesto toga, prije pakovanja se hlade na vazduhu i čuvaju u dobro provjetrenom ormaru za posteljinu.
Nakon toga, kada se odlože, kesice od lavande ili kedovine se stavljaju između hrpe peškira kako bi mirisali na čisto i luksuzno.
(Lepa i srećna/Mondo)