Obradovaćete cijelu porodicu!
Za dobar i nutritivno izbalansiran ručak bitno je da postoji glavno jelo, salata i neizaostavni hljeb - ovog puta sa hranljivim bijelim lukom!
Ovo su naši prijedlozi!
Riba na grčki način
Sastojci:
1 kg fileta ribe (som, skuša, oslić...)
3 veće šargarepe
2 glavice crnog luka
3 čena bijelog luka
3 paradajza
2 lovorova lista
1 kašika majorana
1 kašičica majčine dušice
1 limun
so
biber
bijeli luk u prahu
začin C
maslinovo ulje
Priprema:
Riblje filete začiniti limunom, biberom, solju, začinom C, pa posuti brašnom i ispržiti na maslinovom ulju. Pržene komade ribe izvaditi iz tiganja, a u njega doliti još ulja i staviti isjeckan crni luk, narendanu šargarepu, lovor, začin C i majoran, pa naliti s malo vode. Poklopiti i dobro prodinstati, dok povrće ne omekša. Dodati isjeckan paradajz i još kuvati dok tečnost ne ispari. U vatrostalnu posudu ređati sloj ribe, pa pokriti dinstanim povrćem, riba, povrće i tako dok se ne utroši sav materijal. Završiti povrćem. Staviti u frižider da odstoji par sati.
Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/sara_winterSalata od brokolija i jabuka
Sastojci:
2 glavice brokolija
1 veća jabuka
1 šolja blanširanih badema
1 šolja isjeckanih zelenih maslina
½ šolje suvog grožđa
½ vezice svježeg peršuna
Preliv:
2 čena bijelog luka
sok od 2 limete
¼ šolje maslinovog ulja
2 kašike dižon senfa
1 kašika bijelog vinskog sirćeta
2 kašike meda
so
biber
Priprema:
Skuvati brokoli u mikrotalasnoj sa dodatkom ¼ šolje blago osoljene vode (2-3 minuta). Zatim ga isprati ledenom vodom,ocijediti i ostaviti sa strane. Sitno isjeckati bademe, a jabuke isjeći na komade veličine cvjetova brokolija. Pomiješati sastojke za dresing, pa izblendirati da se dobije glatka smjesa. U većoj činiji pomiješati brokoli, jabuke, suvo grožđe, isjeckan peršun, bademe i isjeckane masline, pa dobro izmiješati. Preliti dresingom i lagano promiješati. Držati u frižideru do služenja.
Izvor: Guliver/Getty Images/AzuritaHljeb sa bijelim lukom
Sastojci:
12 čenova bijelog luka
350 ml mlijeka
550 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
1 jaje
2 kašike ulja
Premazivanje:
krupna morska so
malo mlijeka
Priprema:
Čenove bijelog luka oljuštiti i prokuvati u mlijeku, koliko da provri. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi. Izvaditi luk i od njega napraviti pire, pa ga opet pomiješati sa mlijekom. Pomiješati brašno, kvasac, so, šećer, umućeno jaje i ulje, pa postepeno dodavati mlijeko sa lukom. Umijesiti meko tijesto i ostaviti ga pokriveno na toplom mjestu da se udvostruči. Kad je naraslo, premijesiti ga, formirati veknu i staviti je u podmazan pravougaoni dublji pleh. Veknu premazati mlijekom, posuti solju i peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni C oko 20-25 minuta.