Bijelo meso, recept koji je tradicionalan i popularan!
Ako volite pileće bijelo meso, ali su vam dosadili recepti koje već znate, probajte ovaj ukusni italijanski specijalitet.
Pileća saltimboka je meso u ukusnom sosu, a ime recepta u prevodu znači "skače u usta" - toliko je ukusno da se, u šali, jede samo od sebe!
Sastojci:
3 pileća filea
6 listova žalfije
6 šnitova pršute
1 čen bijelog luka
200 mililitara bijelog vina
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
Svježi peršun
Crni biber
Priprema:
Pileći file presjecite na pola, tako da dobijete dvije tanje šnicle. Izlupajte ih tako da budu jednake debljine. Na piletinu položite list žalfije, omotajte ga pršutom pa propržite na maslacu dok ne dobije zlatnu boju sa obe strane. Izvadite meso, u tiganj ulijte vino, dodajte peršun i sitno sjeckani bijeli luk, potom brašno pa miješajte na srednjoj vatri dok ne dobijete gusti sos. Poslužite uz dosta svježe mljevenog bibera.