Čajevi koji pomažu kod čestih posljedica korone: Za upalu pluća, trombozu i gubitak čula | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Čajevi koji pomažu kod čestih posljedica korone: Za upalu pluća, trombozu i gubitak čula

Autor Maja Gašić
Autor Maja Gašić

Travar Momčilo Antonijević naveo je nekoliko korisnih domaćih preparata koji olakšavaju tegobe nakon kovida.

Izvor: TV Prva/screenshot, Profimedia

"Ehinacea je svima poznata kao biljka za jačanje imuniteta. To je jedna divna biljka koja ukrašava parkove. Cvjetovi i listovi korijena ehinacee direktno utiču na jačanje obrambenog sistema organizma, podižu nivo bijelih krvnih zrnaca koji su prva linija odbrane od svih virusa, bakterija, gljivičnih infekcija. Kombinuje se sa matičnjakom koji ima lijep, limunkasti ukus“, kaže travar Momčilo Antonijević.

U doba epidemije korona virusa, preventiva je od ključnog značaja. Međutim, ovaj virus je pokazao i da ostavlja snažne, negativne posljedice po zdravlje ljudi koji su ga preležali. Stradaju pluća, dolazi do zgrušavanja krvi, mnogima se jako dugo ne vraća čulo ukusa ili mirisa, takođe jedan od simptoma… O liječenju ovih problema biljem na TV Prva govorio je travar Antonijević.

Kako se izboriti sa tegobama nakon preležana korone?

"Matičnjak može i da se pije kada smo preležali koronu, ova biljka djeluje kod problema sa nesanicom, djeluje na kardiovaskularni sitem, ima umirujuće dejstvo. Nakon preležanog virusa ljudima predlažem kombinaciju ehinacee i matičnjaka, ona povoljno djeluje na iscrpljenost.“

Kod nesanice je najbolje matičnjak pomiješati sa korenom valerijane, to je prava kombinacija kaže travar.

Kod problema s plućima, Antonijević preporučuje korijen omana i izop.

"Korijen omana je po mom mišljenju najbolja pomoć u liječenju upale pluća. Naravno, konsultujte ljekara, ali ova biljka će pomoći da se pluća brže oporave, da prođe uporni kašalj.“

Napominje i da je izop, u narodu poznatiji kao miloduh, posebno je dobar kod one vrste kašlja gdje ne možete da prestanete da se "zacenjujete“.

Kako napraviti lijek?

"Uzmete 1 kašičicu omana i 1 kašičicu cvjetova izopa, nalijete vrućom vodom, poklopite, ostavite da odstoji pola sata i procijedite. Popijte toplo, treba uzeti 3-4 šolje u toku dana. Možete da zasladite medom, generalno čajevi za disajne organe mogu da se njim zaslade."

Namirnice  koje su poznate po antiviruisnom svojstvu, đumbir i bijeli luk, takođe su od velike pomoći kod razređivanja krvi. Zanimljivo, ali malo ko zna da đumbir možemo da zasadimo i sami, čak i u saksiji, potrebno je pustiti da korijen proklija, napomenuo je travar.

Kako napraviti "lijek" za razređivanje krvi?

"Oljuštite komad đumbira veličine palca i sitno narendajte. Doda se isjeckan veći ili dva manja čena bijelog luka. Doda se sok od pola limuna i duplo veća količina maslinovog ulja. Najbolje je staviti u teglicu, pa promućkati. Može se koristiti kao preliv preko ribe, ima taj neki azijski šmek, a fantastično je za ljude koji imaju problema sa krvnim sudovima."

Još jedan odličan lijek sa belim lukom i đumbirom se sprema i sa kašikom meda i sa 250 ml vode. Sve se pomiješa i uzima se ujutru i uveče neposredno prije obroka, a preporučuje se osobama sa kardiovaskularnim problemima. 

Lincura je jedno od najboljih biljnih sredstava za jačanje cjelokupnog organizma poslije preležane bolesti, napominje travar. Preporučuje se ljudima koji su bili dugo izloženi bilo kakvoj vrsti bolesti, visokoj temperaturi, za iscrpljenost, osobama koje su nakon oboljevanja izgubile apetit. Interesantno je što se vijekovima unazad koristila kod starijih ljudi koji su izgubili čulo ukusa. Da li će djelovati kod ljudi koji su nakon korone izgubili čulo ukusa i mirisa, travar kaže da ne može da garantuje, ali bi svakako probao.

Lincura je izuzetno  gorka i uvijek se pije prije jela i nezaslađena. Kafena kašičica se prelije sa 250 ml ključale vode, promiješa se, poklopi i ostavi 30-45 minuta da odstoji. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA