Znate li kako se pravilno čisti daska za sječenje?
Uvriježeno mišljenje je da su drvene daske za sječenje lošije od plastičnih, jer se na ovoj površini češće zadržavaju čestice hrane, a što stvara uslove za razvoj bakterija. Međutim, novo istraživanje američke potrošačke organizacije "Consumer Reports" sugeriše da plastične i drvene ploče mogu biti bezbjedne za upotrebu ako se poštuju određena pravila za održavanje i čišćenje.
U uslovima bliskim kućnim, stručnjaci "Consumer Reports-a" su testirali šest ploča napravljenih od plastike i drveta raznih vrsta, pa su tako došli do zaključka da suprotno popularnom vjerovanju, ove od plastike su imale dublje tragove noža od drvenih. Bez odgovarajućeg održavanja i čišćenja, ovaj materijal i te kako može da postane leglo bakterija.
Kako da održavate dasku za sečenje?
- Koristite dvije (ili više) tabli. Pridržavajte se jednostavnog pravila da za različitu vrstu namirnica koristite različite daske. Jednu za sirovu hranu, kao što su meso i riba, drugi za gotovu hranu (voće i povrće, začinsko bilje, hljeb, itd.). Ovo će smanjiti rizik od prenošenja, na primjer, salmonele i drugih bakterija sa sirove piletine na povrće.
- Temeljno operite dasku. Operite je toplom vodom i deterdžentom za pranje sudova nakon svake upotrebe. Plastične daske mogu da se peru u mašini za pranje sudova.
- Povremeno je očistite sodom bikarbonom, limunom ili sirćetom.
- Obavezno osušite dasku nakon pranja kako na njoj ne bi ostala vlaga koju bakterije toliko vole.
- Održavajte površinu drvene daske kako biste joj produžili vijek trajanja. Da bi daska dugo služila, potrebno je s vremena na vrijeme da se tretira mineralnim uljem (netoksičan materijal koji se koristi za završnu obradu drveta). Ovo će spriječiti apsorpciju mirisa različitih namirnica i rast bakterija. Pravilna obrada površine je važna za zaštitu od klica i buđi. Mineralno ulje treba sipati na dasku za sječenje i protrljati po cijeloj površini mekom krpom. Potrebno je premazati sve površine ploče, uključujući i bočne.
- Nemojte koristiti biljno ulje na dasci. Ono će vremenom postati užeglo, što će uzrokovati da daska poprimi neprijatan miris.
- Ako ima duboke usjeke, zamijenite je. Svaka daska će na kraju biti ispresjecana dubokim usjecima na kojima bakterije mogu da se zadrže i neometano razmnožavaju.
MONDO