Zapečene špagete sa mljevenim mesom su još ukusnije i hrskavije nego u kuvanoj varijanti. Oduševiće ukućane, raskošno i obilno jelo.
Sastojci:
- 450 g špageta
- 450 g mljevenog mesa
- 1 kašika ulja
- 1 srednji luk, isjeckan
- 1,4 l paradajz sosa
- 170 g kisele pavlake
- 56 g pesta od bosiljka
- 113 g rendanog tvrdog sira
- sol i biber, po ukusu
Recept za zapečene špagete sa mljevenim mesom:
Za zapečene špagete zagrijte rernu na 177°C. Namažite maslacem posudu za pečenje. Stavite u veliki lonac vodu, posolite i ostavite da proključa. Ubacite tjesteninu i kuvajte 1 do 2 minuta manje nego što je naglašeno na pakovanju. Iscijedite špagete. U međuvremenu napravite sos. Zagrijte ulje u dubokom tiganju. Ubacite luk i pržite dok ne postane providan, oko 5 minuta.
Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dok se meso prži koristite drvenu kašiku da ga razbijete na male komade u tiganju. Začinite sa 1/4 kašičice soli i prstohvatom bibera. Ocijedite višak masnoće sa mesa. Sipajte paradajz sos i kuvajte dok se ne zagrije. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte kuvanu i ocijeđenu testeninu. Dobro promiješajte i dodajte so i biber.
U maloj činiji pomiješajte pavlaku i pesto od bosiljka dok se dobro ne sjedine. Kašikom stavite polovinu špageta sa mesom u posudu za pečenje. Preko tjestenine rasporedite mješavinu pavlake i pesta i pospite polovinom sira. Pospite preostalom tjesteninom, lagano pritisnite sve u posudu za pečenje, a zatim posipajte preostali sir.
Pecite dok se sir ne rastopi, oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja. Uživajte.
(StvarUkusa/Mondo)