Svinjska plećka se dobro začini i premaže uljem, te dobijete hrskavu koricu koja se lijepi za prste.
Sastojci:
- ½ kašike bilo soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašika belog lijuka u prahu
- 1 kašika mljevene paprike - obične ili dimljene
- 1 kašičica sušene žalfije
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- 1,5 kg svinjske plećke, bez kostiju
Recept za pečenu svinjsku plećku:
Kako biste napravili pečenje, obložite pleh folijom i postavite na njega rešetku. Poprskajte rešetku uljem. Pomiješajte so, biber, beli luk u prahu, papriku, žalfiju i majčinu dušicu. Osušite svinjetinu papirnim ubrusima. Stavite je na rešetku. Natrljajte mešavinu začina po cijelom mesu. Površinu obilno premažite uljem.
Zagrijte rernu na 220 ° C. Ostavite pečenje na sobnoj temperaturi dok se rerna zagreva, oko 30 minuta. Ubacite u zagrijanu rernu i pecite 15 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 190 ° C i nastavite sa pečenjem, oko 70 minuta.
Izvadite pečenje iz rerne. Ovlaš ga prekrijte folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Isjecite i servirajte.
StvarUkusa