Irski hljeb sa suvim grožđem je jednostavan i brzo se priprema, a može da se jede uz različita jela.

Sastojci:
- 1 kg višenamjenskog brašna
- 60 g šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 300 g suvog grožđa
- 60 g hladnog putera, isječenog na komadiće
- 400 g mlaćenice
- 1 jaje
- ulje
Recept za irski hljeb sa suvim grožđem:
Za ovaj hleb zagrijejte rernu na 190 stepeni C. Premažite okrugli pleh uljem. Stavite brašno, šećer, sodu bikarbonu i so u posudu. Promiješajte da se sjedine. Dodajte puter u činiju i izgnječite ga viljuškom u mješavinu brašna, dok se ne formiraju krupne mrvice.
Umiješajte suvo grožđe u mješavinu brašna. Dodajte mlaćenicu i jaje u mješavinu brašna i miješajte dok se ne formira čvrsto tijesto. Stavite tijesto na pobrašnjenu ravnu površinu. Premažite ruke brašnom i od testa oblikujte kuglu. Testo će biti ljepljivo.
Prebacite kuglu testa u pripremljenu tepsiju. Oštrim nožem isijecite po površini vekne oblik slova x. Pecite 45-50 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ne bude čista. Ohladite na rešetki najmanje 10 minuta, a zatim isjecite i servirajte.
BONUS VIDEO:
(MONDO/StvarUkusa)