• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farbanje jaja za Uskrs vinom i šećerom: Kako da se sijaju i bez šljokica, sve je prirodno

Za Uskrs unesite i malo čarolije u svakodnevicu dok farbate jaja za Uskrs, probajte recept sa vinom i šećerom.

 Farbanje jaja vinom i šećerom Izvor: Shutterstock

Ako ove godine želite da vaša jaja za Uskrs budu drugačija, nježna i luksuzna na pogled, imamo recept koji će vas oduševiti.

Jaja farbana vinom i šećerom izgledaju kao da su prekrivena finim sjajem – a da pri tome ne koristite šljokice, lakove ni vještačke dodatke. Samo vino, šećer i boja, i malo strpljenja.

Ovo je idealan izbor za dame koje vole klasiku sa dozom glamura i koje uživaju u ritualima koji imaju i estetiku i simboliku.

Šta vam je potrebno:

  • Sirova jaja (što bjelja, to bolje – boje će doći do izražaja)
  • 500 ml bijelog ili crvenog vina (ne mora biti skupo)
  • 100 g kristal šećera
  • Boja za jaja ili prehrambena boja (ako koristite bijelo vino – uz crveno je nepotrebna)
  • Zaštitne rukavice
  • Papirni ubrus za sušenje

Kako se farbaju:

U dublju šerpu sipajte vino i šećer, stavite na laganu vatru i miješajte dok se šećer ne rastopi.

Ako koristite bijelo vino, sada dodajte boju. Kod crvenog vina ovo nije obavezno – prirodna pigmentacija je dovoljna za prelijepe nijanse ljubičaste i bordo. Kada se sve lijepo sjedini, pažljivo spustite sirova jaja u mješavinu. Ne miješajte ih dalje – pustite da se "okupaju" kako treba. Kada tečnost proključa, smanjite temperaturu još malo i kuvajte ih tačno 8 minuta.

Sklonite sa šporeta, ali jaja ne vadite – ostavite ih u toj boji najmanje 14 sati, idealno preko noći. Nakon toga, pažljivo ih izvadite i stavite na tanjir obložen papirnim ubrusima. Ne perite i ne polirajte – pustite ih da se osuše prirodno.

Rezultat? Jaja koja izgledaju baršunasto i luksuzno, sa sitnim kristalima šećera na ljusci. Svako će biti drugačije, sa nijansama koje idu od nježne lavande do tamne bordo boje, u zavisnosti od vrste vina i vremena u kom su stajala.

Ova tehnika ne samo da je potpuno bezbjedna, već i pruža mogućnost da eksperimentišete: probajte različite vrste vina, dužine bojenja i kombinacije boja.

I najljepše od svega – ne traži posebnu vještinu. Samo malo pažnje, strpljenja i želje da ove godine vaš Uskrs zablista. 

(Lepa i srećna/Mondo) 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop