Nekome je kuvanje lako i jednostavno, a neko mora da uloži poseban trud i napor da mu jelo "uspije". Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako da izbjegnete krv i suze...
"Ljepljiva" tjestenina
Postoji nekoliko načina da spriječite da vam se tjestenina slijepi prilikom kuhanja, ali najvažnije je da je kuvate u što većoj posudi i u što slanijoj vodi. Preporučujemo da jedan kilogram tjestenine kuvate u osam do deset litara vode. Pošto je ulje lakše od vode ne morate ga dodavati, jer ono nema prevelikog uticaja na sprečavanje tjestenine da se slijepi.
Suze zbog luka
Umjesto da žvaćete žvaku, ili čačkalicu, probajte koristiti što tanji i oštriji nož. Razlog je vrlo jednostavan - prilikom sječenja luka trgamo ćelije, što dovodi do hemijske reakcije i ispuštanja kiselih gasova koji nadražuju naše oči. Korištenjem tanjih i oštrih noževa smanjuje se količina uništenih ćelija, što znači manje gasova i manje suza. Takođe, pomoći će ako prije rezanja smrznete luk ili ga čistite pod mlazom hladne vode. Navodno "radi" i ako zapalite svijeću prilikom čišćenja, kao i ako nosite zaštitne naočale.
Svježa jaja
Kako bi prepoznali da li su jaja svježa ne morate ih razbijati i pomirisati, dovoljno je da ih stavite u posudu s vodom. Svježa jaja će potonuti na dno i biće okrenuta na bok, nešto starija jaja će takođe potonuti na dno, ali će dno posude dodirivati s jednim od vrhova, a pokvarena jaja će plutati na površini.
Čišćenje bijelog luka
Ako nemate vremena čekati da se bijeli luk pošteno namoči u vodi kako biste ga što brže i lakše očistili, pokušajte čen položiti na kuhinjsku dasku, te ga jako udariteširom stranom noža. Takav agresivni pristup omoguće vam da lakše ogulite papirastu koru, te da ne gubite vrijeme.
Prašak za pecivo nije isto što i soda bikarbona
Ako ste se ikada pitali da li možete u nedostatku praška za pecivo koristiti sodu bikarbonu odgovor je - ne. Iako je soda bikarbona sastavni dio praška za pecivo, ona može upropastiti vaše jelo, jer ostavlja gorak ukus. U obrnutom slučaju, kada jelo zahtijeva bikarbonu, možete koristiti malo praška za pecivo, jer je njegov ukus i hemijski sastav neutralan.