• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporučena hrana za bolje varenje: Šta gastroenterolog savjetuje za zatvor, gorušicu i nadimanje

Autor Jasmina Glišić

Koja hrana se preporučuje za tegobe s varenjem - zatvor, nadimanje i gorušicu...

 Koja hrana se preporučuje za varenje zatvor nadimanje i gorušicu Izvor: Shutterstock

Problemi sa varenjem mogu da ozbiljno naruše kvalitet života - nadimanje, zatvor ili česti odlasci u toalet samo su neke od tegoba zbog kojih treba da se obratite gastroenterologu.

Dr Kin Rao, gastroenterolog iz Njujorka, kaže da je uzrok zatvora često nedovoljan unos vlakana. Statistike pokazuju da između 50 i 70 odsto Amerikanaca ne unosi dovoljno vlakana, a to je problem u većini zemalja u kojima se konzumira brza hrana. "Prosječan muškarac treba da unosi između 35 i 38 grama vlakana dnevno, dok je za žene preporučeno oko 25 grama", kaže dr Rao.

Gastroenterolozi stalno podsjećaju da većina ljudi treba da poveća unos hrane bogate vlaknima. Najlakše je da se u ishranu uvrsti lisnato povrće kao jedna od najboljih namirnica za poboljšanje probave.

"Lisnato povrće podstiče pokretljivost crijeva, čime se smanjuje rizik od zatvora, a istovremeno pomaže u sprečavanju upala. Takođe sadrži vitamine A, C i K, kao i folnu kiselinu, koja jača imunitet i doprinosi opštem zdravlju", kaže dr Kin.

Izvor: Shutterstock

Lisnato povrće je dostupno tokom cijele godine, pristupačno je i lako se uklapa u većinu obroka. Možete ga dodati u omlet za doručak, pripremiti salatu za ručak ili umiješati u testeninu za večeru. Mogućnosti su bezbrojne!

Pored lisnatog povrća, preporučuje se voće, integralne žitarice, pasulj, orašaste plodove i drugo povrće kao odlične izvore vlakana.

Izvor: Shuttertock

S druge strane, ishrana bogata mastima, šećerom i prerađevinama negativno utiče na probavni sistem. "Takve namirnice izazivaju upale u digestivnom traktu i otežavaju varenje, što često dovodi do nadutosti, grčeva i neredovnih stolica", upozorava dr Kin.

On savjetuje da se ograniči unos hrane bogate nitratima, poput prerađenog mesa, jer povećava rizik od polipa, pa onda i potencijalnih oblika raka gastrointestinalnog trakta.

Izvor: Shutterstock, Youtube / Sutter Health

Važno je prilagoditi ishranu individualnim potrebama, jer problemi poput refluksa, celijakije ili sindroma iritabilnog crijeva zahtijevaju specifične pristupe. Na primer, osobe koje imaju poteškoće sa varenjem određenih ugljenih hidrata mogu imati koristi od FODMAP dijete.

Osim izbora hrane, važni su i veličina porcije i brzina kojom jedete. "Ljudi koji jedu prebrzo ili unose prevelike količine hrane mogu da dobiju i tegobe kao što su gorušica, nadutost i bol", kaže dr Rao.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:36
4 joga vežbe protiv nadutosti
Izvor: TikTok/guthealth.by.c
Izvor: TikTok/guthealth.by.c

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop