Uživajte u krckavom i istovremeno mekanom kišu sa spanaćem i šunkom!
Evo šta vam je potrebno da biste spremili ovaj gurmanski doručak:
Sastojci:
1 ¼ šolje brašna
Pola kašičice šećera
Pola kašičice soli
Šest kašika masti
Tri kašike vode
Četiri jaja
1 ¼ šolje mleka
Pola kašičice soli
Kašika ulja
Glavica belog luka
¼ kašičice bibera
Dve kašike vode
Oko 60 grama spanaća
115 grama šunke
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni.
U međuvremenu, pomešajte brašno, pola kašičice šećera i soli pa u to dodajte mast i dobro izmešajte. Zatim dodajte tri kašike vode, mešajući između svakog dodavanja. Po potrebi dodajte još vode, dok ne dobijete testo dovoljne gustine da možete da ga oblikujete u loptu. Zavijte ga u foliju i ubacite u zamrzivač na pola sata.
Na pobrašnjenoj povrćini razvucite testo, pa ga zatim stavite u pleh. Prstima razvucite ivice, tako da testo dođe do vrha pleha. Na njega stavite suva zrna pasulja (da se ne podiže dok se pečeI i pecite oko 15 minuta, sklonite pasulj, pa pecite jš 10-13 minuta ili dok ivice ne postanu zlatno-braon.
Dok se testo hladi, umutite jaja, mleko i pola kašičice soli. U tiganju zagrejte ulje, propržite luk i biber, smanjite vatru, pa u to dodajte vodu. Prekrijte i ostavite da se krčka oko deset minuta, povremeno mešajući. Zatim u to dodajte spanać, krčkajte oko dva minuta, mešajući. Ostavite kratko da se ohladi, pa u to dodajte iseckanu šunku.
Prelijte ovu smesu preko ispečene korice, pa sve zajedno stavite u rernu i pecite 35-40 minuta. Ostavite kratko da se prohladi, pa poslužite.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!