Lakše ju je spremiti nego što mislite...
Mnogi misle da je pitu savijaču teško spremiti zbog toga što je teško dovoljno istanjiti testo... Zapravo, stvar je samo u pravom receptu – probajte i uverite se!
Sastojci:
300 grama brašna
Kašičica soli
100 mililitara vode
Tri-četiri kašike ulja
200 grama sira
Dve kašike pavlake
Dva jaja
Malo soli
Priprema:
U posudi pomešajte brašno i so, pa postepeno dodajte vodu, mešajući rukama, sve dok ne napravite lopticu testa koja nije previše suva, taman toliko da se ne lepi za ruke.
Zatim na radnu površinu sipajte otprilike pola kašike ulja, pa testo uvaljajte u to i mesite ga što duže, da bi bilo mekanije i da bi se kasnije lakše tanjilo. Kada ga dobro zamesite, uvaljajte ga još malo u ulje, stavite u posudu i ostavite da stoji oko sat vremena u frižideru.
Kada izvadite testo iz frižidera, radnu površinu pospite brašnom, zatim testo razvucite oklagijom koliko možete, odozgo ga premažite uljem i počnite polako rukama da razvačite, odnosno tanjite testo – polako i strpljivo vucite ivice, i videćete kako će testo postajati sve tanje i sve veće.
Kada dovoljno istanjite testo, odozgo premažite malo ulja. U posudi pomešajte jaja, sir, pavlaku i malo soli, pa ovom mešavinom premažite testo.
Prstima polako urolajte testo, a zatim u okrugao pleh savijte pitu i pecite je oko pola sata na 200 stepeni.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!